Kraljica Elizabeta se suočava sa još jednim gubitkom

Samo nekoliko meseci nakon što je princ Filip preminuo, kraljica Elizabeta je ostala bez još jedne bliske osobe. Britanski mediji pišu da je njena najbliža prijateljica, vojvotkinja od Graftona, En Fortun Ficroj, umrla u 101. godini.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

18:33

Kraljica Elizabeta se suočava sa još jednim gubitkom
Foto:EPA/ WILL OLIVER

En je radila za kraljicu Elizabetu od njenog krunisanja 1953. godine kao garderoberka, zadužena za kraljičinu odeću i nakit. Vojvotkinja je pripremala kraljicu za razne državne poslove i političke sastanke.

Kraljica i vojvotkinja su svih ovih godina bile veoma bliske, o čemu svedoči i činjenica da je kraljica 1954. godine bila kuma Aninoj drugoj ćerki Virdžiniji Ficroj. Da bi odala počast Vojvotkinji, kraljica joj je 1980. godine dodelila prestižnu kraljevsku viktorijansku medalju Velikog krsta, koju je ona lično dodelila za zasluge služenja suverenu.

En je rođena 1920. godine, a udala se za 11. vojvodu od Graftona Hjua Ficroja 1946. godine. Sa njim je imala petoro dece, dva dečaka i tri devojčice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: