Vesti -

Srednjovekovno groblje jedinstveno na Balkanu - na spomenicima i dalje misteriozna obeležja FOTO

Groblje u selu Borač, u srcu Šumadije, na teritoriji opštine Knić smešteno je na stazi koja vodi do vrha Boračkog krša, jedinstveno je na Balkanu.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Groblje obuhvata prostor oko pola hektara, a na njemu se uzdiže nekoliko stotina spomenika, stećci zvani "kapačari" zbog svog jedinstvenog vrha.

"Kamen je nabavljan u majdanima Boračkog krša, a gradili su ih vešti lokalni majstori. Iako je vreme odnelo svoj danak, jasno se može videti da su svi ti spomenici nekada davno prvobitno bili napravljeni u jakim bojama, što je verovatno bila fascinantna slika. Na spomenicima se mogu videti i određena obeležja, ako je sahranjen drvoseča onda sekira, ako je vojnik onda šajkača. Nekada motiv obeležja ne može ni da se prepozna", rekao je za RINU Mladen Novaković, veroučitelj i dobar poznavalac istorije sela Borač.

Pretpostavlja se da je groblje nastalo u srednjem veku kada je junački grad Borač bio neosvojiva sila za neprijatelje. Pojedini istoričari kažu da je tada imao više stanovnika nego London, a tokom vekova u njemu su živeli carevi, kraljevi i vlastelini. Groblje je smešteno u neposrednoj blizini crkve iz 1359. godine koja je prepoznatljiva po svom autentičnom ikonopisu, jer su kroz sredinu oslikani Sveti ratnici, koji predstavljaju simbol ovdašnjih meštana. Koliko je Borač tada bio značajan govori i činjenica da ga je jedan mletački kartograf ucrtao i u mapu sveta.

"Sa svojom nadmorskom visinom preko 500 metara bio je dominatna tačka u celom ovom kraju. Prema predanju i ime je dobio po izuzetnom borbenom duhu lokalnog stanovništva. Ne samo da je bio vojni, već i duhovni i trgovinski centar. Izgradnji ovog grada i njegovoj slavi najviše je doprineo Stefan Lazarević, koji je ovde sa Dubrovčanima potpisao sporazum o slobodnoj trgovini. Grad je bio podeljen na tri dela, gornji za vlastelu, srednji za tadašnje činovnike i vojsku i donji za stanovništvo", kaže veroučitelj.

Najpoznatije "fimsko selo" u Srbiji

Foto: RINA
Foto: RINA

U ovom selu koje čuva mnoge tajne srpske istorije, snimane su mnoge domaće serije. Među najpoznatijim domaćinstvima svakako je ono u vlasništvu Rajka Lečića, koje je postalo jedno od omiljenih mesta za turiste iz Srbije, ali i iz celog regiona.

Prelepa priroda, srpska autentičnost i šumadijska gostoprimljvost uticali su da izbor za snimanje padne upravo na selo Borač. Iz Rajkovog dvorišta sa jedne strane pogled puca na Gružansko jezero, a sa druge na masivni Borački krš. Ovo selo su zbog izuzetne lepote i pre posećivali turisti, ali sada je njihov broj višestruko povećan.

Da je najpoznatiji rođak sa sela u ovo mesto doveo mnoge ljude svedoči i podatak da je u selu Borač pre radila samo jedna kafana, a sada ih ima nekoliko. Za vreme vanrednog stanja one ne rade, ali ovdašnji domaćini se nadaju da će se kad sve ovo prođe ponovo u centru sela parkirati autobusi sa brojnim turistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu