- Vesti -

"Zašto pevaš za saudijske ubice?" - ne stišava se bura oko Džastina Bibera

Iako to verovatno nije očekivao, kanadski pop pevač Džastin Biber našao se u središtu ideološkog spora Saudijske Arabije i aktivista za ljudska prava koji bi mogao da potraje godinama.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: DFree/Shutterstock
Foto: DFree/Shutterstock

Biberova odluka da nastupi na ovonedeljnoj Velikoj nagradi Saudijske Arabije u Formuli 1 nesumnjivo je finansijski unosna, ali zbog toga je postao meta kritika aktivista koji žele da pevač otkaže nastup u znak protesta protiv kršenja ljudskih prava u kraljevini.

Muzička zvezda bi trebalo da nastupi pred hiljadama ljudi nakon nedeljne trke u Džedi. Među izvođačima su još francuski di-džej Dejvid Geta i američki pevač Džejson Derulo.

O čemu su razgovarali Džastin Biber i Emanuel Makron?

Kritike na račun koncerta nastavak su sličnih reakcija na druge velike događaje u Saudijskoj Arabiji koja nastoji da ublaži svoj konzervativni imidž i da diverzifikuje privredu uglavnom zavisnu od nafte.

Najglasnija u pozivima Biberu da otkaže nastup je Hatidže Čengiz, verenica Džamala Kašogija, saudijskog novinara ubijenog 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je zgrozilo međunarodnu zajednicu.

"Ovo je jedinstvena prilika da svetu pošaljete moćnu poruku da se vaše ime i talenat neće koristiti za 'peglanje' ugleda režimu koji ubija svoje kritičare", poručila je Biberu u članku u "Vošington Postu".

Kampanja protiv njegovog nastupa privukla je pažnju. Tviterom se proširio hešteg #WTFJustin, a avion sa transparentom: "Zašto Biber peva za saudijske ubice?" leteo je prošlog meseca iznad mesta dodele američkih muzičkih nagrada u Los Anđelesu.

Opet su svi ljuti na Džastina Bibera FOTO

Biber se još nije oglasio, ali se od svetskog prvaka Luisa Hamiltona i drugih vozača Formule 1, koji sve više govore na temu bitnih društvenih dešavanja, očekuje da neće ostati suzdržani na kršenje ljudskih prava.

Istorija se ne može izbrisati

Konzervativno kraljevstvo sprovelo je reforme, dopustilo je ženama da voze, ali suzbijanje neistomišljenika, odbacivanje LGBTQ zajednice i značajan broj pogubljenja izazivaju bes među aktivistima.

"Možda se čini da se Džastin Biber i publika okupljaju kako bi ga čuli kako peva", rekao je profesor Simon Čedvick, stručnjak za sportsku industriju u poslovnoj školi "Emlyon" u Lionu.

"Ali u stvarnosti su neka kompleksna pitanja u pozadini onoga što se događa u Saudijskoj Arabiji ovaj vikend, uključujući ko tamo peva i ko tamo vozi".

Džastin Biber se izdrao na suprugu - o čemu se radi? VIDEO

Drugi domaćini Formule 1 uključujući Azerbejdžan, Bahrein, Kinu i Mađarsku, optuženi su za "sportswashing", odnosno korišćenje sporta za odvraćanje pažnje od zlostavljanja, a rasprava je posebno žestoka po pitanju Saudijske Arabije, delom zbog ubistva Kašogija.

Saudijci "ne mogu da izbrišu istoriju" kad je reč o tom ubistvu, rekao je Džejms Dorsi, viši saradnik na Istraživačkom institutu u Singapuru.

Umesto da Rijad prihvati kritike i odgovori na njih, Dorsi očekuje da će da nastavi da koristi svoje ogromno naftno bogatstvo kako bi privukla sportsku industriju i slavne osobe.

"U osnovi će vam nuditi toliko da ne možete da odbijete", rekao je Dorsi.

Čedvik smatra da će Saudijci odbaciti optužbe za "sportswashing'' i tvrditi da koriste sport za divezifikaciju privrede i stvaranje "pozitivne društvene promene".

Princ Halid bin Sultan al-Fajsal, predsednik saudijske automobilske i motociklističke federacije, rekao je da su čelnici S. Arabije i njen narod njihova najbolja reklama, a ne Biber.

"Onaj koji stvara imidž kraljevstva nije pevač, nego njegovo vođstvo i narod", rekao je Halid za AFP ove nedelje u Džedi.

On je samo pevač

Čedvik tvrdi da je Biberov nastup postao središnja tačka za obe strane.

"Ono što mnogi rade je pretvaranje Džastina Bibera u geopolitičko oružje. U suštini ga čine nečim što nije. On je samo pevač koji peva pred publikom", rekao je profesor.

Džastin Biber je sanjao o braku - posle dve godine kaže: "Teško je"

Bibera će s jedne strane zbog odlaska u S. Arabiju "oštro osuđivati liberali", ali istovremeno, "ako ne ode, oni iz Zalivskih i drugih zemalja mogli bi da ga dožive poput svojevrsnog liberalnog ideologa koji se protivi onome što se događa u tim zemljama", dodao je Čedvik.

Prema Dorsiju, bitka Saudijske Arabije i njenih kritičara nastaviće se još dugo nakon trke Formule 1 i odlaska Bibera i Gete.

"Na kraju mislim da je ovo pitanje ko može duže da zadrži dah", rekao je Dorsi, i dodao: "Drugim rečima, mogu li Saudijci da izdrže dok se protestanti ne umore?"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu