Hrvati prave video-igru "Bitka za Vukovar"; Pitali smo ih kako "pucačina" doprinosi pomirenju?

U planu su im i igre koje bi se pokrivale, kako kažu, "napad na Dubrovnik, prvu pomorsku bitku, napad na Gospić, operacije Bljesak i Oluja..."

Život

Izvor: J.J., M.V.

Utorak, 23.11.2021.

10:16

Default images

Ratni sukobi na prostoru bivše Jugoslavije odneli su mnoge živote. I među onima koji su te sukobe preživeli mnogima su životi zauvek promenjeni. Mnogi se od njih nikada nisu oporavili a "stare rane" svako malo se ponovo otvaraju.

U susednoj Hrvatskoj nedavno je tako, serijom događaja i aktivnosti, obeležen 18. novembar, dan kada je 1991. grad Vukovar došao pod kontrolu tadašnje, jugoslovenske JNA. Taj dan označio je kraj jedne od najvećih pojedinačnih bitaka tokom građanskog rata u bivšoj državi.

Pažnju medija sa obe strane granice posebno je privukla, međutim, najava Cro Game Devs Team-a. Ovo udruženje hrvatskih kreatora igara, naime, razvija igru "VukoWar: Rain of Steel", klasičnu "pucačinu" iz prvog lica zasnovanu na događajima vezanim baš za bitku za Vukovar, tromesečnu blokadu i konačni pad tog grada.

Kako prenose mediji u toj zemlji, ovaj tim ima želju da igra bude dostupna najširem spektru igrača, "pogotovo deci i mladima - za koje je edukativni aspekt na koncu i namenjen".

B92.net probao je da sazna razloge zbog kojih je ovo udruženje odlučilo da pravi "pucačinu" baš o ovoj temi iz naše zajedničke, bliske prošlosti. Posebno, imajući u vidu da se, kao i mnoge drugih tema, tako i bitka za Vukovar u naše dve zemlje posmatra kroz potpuno drugačije "naočare".

Kako u ovom hrvatskom udruženju objašnjavaju za naš portal, "odbrana Vukovara je među najvažnijim događajima moderne hrvatske ali i evropske istorije. U vremenu hiperinflacije informacija, činjenice se često gube u moru dezinformacija. Istoriju ne možemo da promenimo, ali možemo iz nje da mnogo naučimo".
Dodaju i da će igra o bitki za Vukovar "služiti pre svega kao sredstvo edukacije mladih generacija, za usađivanje pozitivnih i plemenitih vrednosti iskazanih u sudbinama heroja odbrane grada Vukovara u nadi da se strahote iz 1991. godine više nikada neće ponoviti".

Na pitanje kako će oni koji su tokom pomenute bitke pretrpeli lične gubitke gledati na igru koja podseća na te nemile događaje odgovaraju da "mnogi Vukovarci, ali i drugi koji su izgubili svoje voljene sudeluju u izradi ove igre" i naglašavaju će se ona temeljiti na istorijskim činjenicama, pre svega na dostupnoj arhivskoj građi, fotografijama, videozapisima, reportažama...

Sudeći po njihovim najavama, igra bi trebalo da bude realistična pa je za očekivati i da će oni koji je budu igrali biti u poziciji da pucaju na protivnike u srpskim uniformama.

"U skladu sa istorijskim okolnostima od pre 30 godina, u igri će biti prikazani pripadnici takozvane JNA, teritorijalne odbrane Republike Srbije te razne paravojne i samoproglašene četničke formacije zajedno s pripadajućim simbolima i vojnim uniformama", potvrđuju oni.

I to nije sve. Sudeći po najavama iz hrvatskih medija, ovaj tim ima puno sličnih planova pa tako pominju i igre koje bi se pokrivale, kako kažu, "napad na Dubrovnik, prvu pomorsku bitku, napad na Gospić, operacije Bljesak i Oluja..."

Šta vi mislite - koliko najava "pucačine" između Hrvata i Srba može da doprinese pomirenju i prevazilaženju međusobnog nerazumevanja? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

365 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: