Bitka za Vukovar: 30 godina kasnije ponovo besni rat, ali u video-igri

Hrvati osmislili video-igricu u kojoj pokušavaju da dočaraju sukobe iz devedesetih.

Život

Izvor: B92, HRT

Sreda, 17.11.2021.

11:03

Bitka za Vukovar: 30 godina kasnije ponovo besni rat, ali u video-igri
Foto: Shutterstock/BONDART PHOTOGRAPHY

Trideset godina posle nacionalnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, čini se da je potreba za reanimacijom istorije u komšiluku dosegla vrhunac.

Naime, skup ambicioznih hrvatskih programera, koji nisu bili ni rođeni u vreme pomenutih sukoba su kreirali video igricu sa fokusom na ratne sukobe početkom devedesetih. Okosnica celog projekta je bitka za Vukovar, kako je i sama igrica dobila ime.

Sam projekat je u Hrvatskoj naišao na egzaltiranu podršku, a kreator je ponosno izjavio za njihovu nacionalnu televiziju da će u igrici likovi biti inspirisani stvarnim ljudima i događajima.

"Igrica kreće tako što je Luka Andrijanić oborio dva aviona JNA-a", kaže Darko Galić, predsednik udruženja CRO Game Devs.

"U ratnoj video-igri verno će biti prikazane najvažnije akcije i bitke, ali i istorijske ličnosti iz '91. Cilj nam je da to bude edukativna igra bez puno pucačina, već više da opisuje pojedine akcije koje su bile u bitki za Vukovar. Najbitniji događaji i najbitniji ljudi koji su branili te položaje, znači od Borova naselja do Sajmišta, Mitnica, Lužac pa čak i selo Bogdanovci koji su bili predgrađe Vukovara", kaže Galić.

"U njenu izradu uključili su se gejmeri iz celog sveta, a u pomoć su im priskočili vukovarski branitelji koji su ih odveli na lokacije i prepričavali događaje" , izjavio je predsednik udruženja za HRT.

Kako prenose hrvatski mediji, igra je tek u razvojnoj fazi, a u budućnosti bi trebalo da bude obogaćena bitkama za odbranu Dubrovnika, Gospića, Karlovca, kao i operacijama Bljesak i Oluja.

Koliko ovakvi projekti mogu da unaprede, a koliko da unazade međunacionalne odnose, ostali smo uskraćeni za odgovor, jer nam iz CRO Game Devs još uvek nisu odgovorili na pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: