Život i smrt Grejs Keli - Hičkokova muza, prijateljica Kenedijevih i nikad kleptomanka i preljubnica

Glumicu Grejs Keli, princezu od Monaka, i dalje smatraju jednom od ikona Holivuda, nazivajući je oličenjem stila, glamura i lepote.

Život

Izvor: B92

Petak, 12.11.2021.

13:45

Život i smrt Grejs Keli - Hičkokova muza, prijateljica Kenedijevih i nikad kleptomanka i preljubnica
Foto: Profimedia

Keli bi danas napunila 92 godine da nije tragično izgubila život u Monaku 1982., kada je doživela moždani udar za volanom. Kola, u kojima je glumica bila sa svojom ćerkom Stefani, sletela su sa puta i obe su odvezene u bolnicu. Iako se činilo da će princeza preživeti, povrede su bile prevelike i ona je preminula u bolnici - tada je imala 53 godine.

Hičkokova muza

Grejs je glumila u 29 filmova za kratak period dok je bila aktivna u ovoj profesiji. Većinu fimova u kojima je ona glumila režirao je Alfred Hičkok, i stoga je često nazivana muzom ovog legendarnog reditelja.

Igrom slučaja, upravo dva Hičkokova filma su njeni najveći uspesi - i u pitanju su "Nazovi M radi ubistva" i "Prozor u dvorište". Oba ostvarenja snimila je 1954. godine. Hičkok je deset godina kasnije ponudio Keli glavnu ulogu u filmu "Marni", koju nije mogla da prihvati.

Razlog tome je bio protest naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, koja će takođe snimati ljubavne scene sa Šonom Konerijem.

Prva glumica na poštanskoj markici

Upravo je Keli imala tu čast da bude prva glumica koja se našla na poštanskoj markici Sjedinjenih Američkih Država. Ta markica izašla je iz štampe 1993. godine, a na njoj je pisalo njeno ime, jer zakon zabranjuje da se na markici nađe lik nekog stranog lidera, šefa države ili despota.

Sa druge strane, Monako je iste godine odštampao marku u znak sećanja na nju i ona se tu pominje kao princeza, a ne glumica.

Najbolji prijatelji su joj bili i Kenedijevi

Grejs je takođe imala i prijatelje iz samog vrha - porodicu Kenedi. Pre nego što se udala za princa Renijea III, bila je verena za Olega Kasinija, modnog dizajnera koji je oblačio Džeki Onazis.

Kada je Džon Kenedi jednom prilikom bio u bolnici zbog problema sa leđima, Džeki je pomogla Grejs da se obuče kao medicinska sestra kako bi uspela da se ušunja i poseti svog prijatelja.

Posle njene smrti - zabrana prikazivanja filmova

Nakon smrti princeze Grejs, princ Renije je stavio zabranu na njene filmove, i oni nisu smeli da se prikazuju u Monaku.

Smrt Grejs Keli je bila tragična, a njenoj sahrani prisustvovalo je preko četiri stotine ljudi - od političkih ličnosti iz celog sveta i članove kraljevskih porodica do njenih nekadašnjih kolega iz Holivuda. Prenos njene sahrane na televiziji pratilo je oko stotinu miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: