Rodbina apeluje na pop zvezdu Lord: "Pradeda ti je ostavio zemlju u Majdanu, javi se"

Poznata kantautorka s Novog Zelanda Lord ima srpsko poreklo. Njen pradeda bio je Branko Jelić, pilot koji je poginuo 6. aprila 1941. braneći Kraljevinu Jugoslaviju od bombardovanja.

Život

Izvor: B92

Petak, 05.11.2021.

10:17

Rodbina apeluje na pop zvezdu Lord:
Foto: Profimedia

Ovaj podatak do sada nije bio poznat, s obzirom da Lord nikada nije pominjala srpsko poreklo, a sada je njena rodbina progovorila o tome zbog podele imovine pokojnog junaka u njegovom rodnom mestu Majdan pod Rudnikom.

Budući da naslednici ne mogu da stupe u kontakt s porodicom pevačice Lord, koja živi na Novom Zelandu, odlučili su da im se obrate preko medija.

Zasluge

"Imanje se još vodi na našeg čukundedu Đorđa Jelića, koji je umro pred Drugi svetski rat. Bio je preduzimač, vinar. Njegov sin Branko i sva posada aviona 102. eskadrile 6. lovačkog puka Kraljevine Jugoslavije poginuli su 6. aprila 1941. braneći nebo Kraljevine Jugoslavije od Hitlera. Nemci su ga oborili kod Preševa. Familija dugo nije znala da je Branko mrtav. Cilj naše molbe je da dospemo do njegovih potomaka na Novom Zelandu! Ne tražimo ništa od njih, samo da preuzmu svoj deo imanja u Majdanu, da se okonča ova neobična rašomonijada", moli Gordana Atanasković Acović, rođaka pokojnog heroja.

Ne poznaju se

Ona je, u ime milanovačkog ogranka te porodice, izabrana da obraćanjem javnosti potraži rodbinu na Novom Zelandu.

"Branko je rođen 15. jula 1912. u Majdanu, mati mu se zvala Krstina. Bio je oženjen Radmilom, Srpkinjom iz Vukovara, koja je u vreme njegove pogibije bila trudna. Kasnije, ona se vraća u Dalmaciju, odakle se sa svojom braćom iselila na Novi Zeland. Rađa se Brankov i njen sin Đorđe. Đorđu pripada Brankov deo imanja, što niko ne spori, naprotiv! Možda je Đorđe živ. Ćerka mu se zove Sonja, ona je pesnikinja, nadamo se da je živa i zdrava.

Tamo se udala za Irca, koji se prema prepisci zove Vik O'Konor, ona se zvanično zove Sonja Jelić O'Konor. Njihova ćerka je Ela Marija Lani Jelić O'Konor, ima umetnički pseudonim Lord, jer je pevačica i tekstopisac, dobitnica više nagrada. Koliko znamo, žive u Devenportu, Okland, i to je sve od podataka kojima do sada raspolažemo ", objašnjava ona, a prenosi Gminfo.rs.

Pevačica je usvojila svoj pseudonim jer je bila fascinirana "kraljevskim i aristrokratijom", ali je mislila da samo "Lord" zvuči previše muški, pa je dodala jedno "e" na kraj da ga napravi malo više ženskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: