30 metaka za 30 sekundi: Obračun kod O.K. korala

U gradiću Tumstoun u Arizoni na današnji dan, 26. oktobra 1881. godine, dogodio se jedan od najpoznatijih obračuna u istoriji Divljeg zapada.

Život

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2021.

13:00

30 metaka za 30 sekundi: Obračun kod O.K. korala
Foto: Profimedia

Ovde su se sukobile dve zaraćene strane oko prevlasti u Tumstounu.

Jednu stranu činili su predstavnici zakona – braća Erp, Vajat, Morgan i Verdžil, i Dok Holidej dok je drugu, onu neprijateljsku stranu činila grupa kauboja – braća Klanton i braća Maklori

Revolveraški obračun se zapravo dogodio oko šest ulaza dalje od O.K korala, (skrećeno od "Old Kindersley"), ograđenog mesta za konje u tom gradiću, pa bi tačniji naziv bio obračun u blizini Korala.

Pucnjava revolverima trajala je svega 30 sekundi, a ispaljeno je isto toliko metaka, oko 30.

Frenk i Tom Maklori ubijeni su, kao i Bili Klanton.

Morgan i Verdžil Erp i Dok Holidej su ranjeni. Ike Klanton, vođa bande kauboja, zbog kojeg je i došlo do obračuna, pobegao je nepovređen još pre nego je pucnjava počela.

Povukao se na svoj ranč i odustao od borbe za prevlast nad gradićem.

U svakom slučaju, ovaj obračun ostao je zabeležen kao jedan od mitskih događaja na Divljem zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: