Nalog za pretres otkrio mračne detalje sa snimanja filma; "Čuo sam kako viče da ne oseća noge"

Glumac Alek Boldvin vežbao je vađenje revolvera iz futrole i ciljanje prema kameri tokom probe snimanja filma "Rust" kad je reditelj Džoel Souza čuo nešto "kao udarac bičem, a zatim kao glasan pucanj", otkriva nalog za pretres do kojeg je došao "Los Angeles Times" u nedjelju uveče.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

13:12

Nalog za pretres otkrio mračne detalje sa snimanja filma;
Foto:Profimedia

U nalogu se navode i detalji posljednjih minuta života direktorke fotografije Hajlin Hačins.

U nedavno objavljenom dokumentu Souza je izjavio da je neko identifikovao oružje kao "hladni pištolj", termin koji se upotrebljava kad oružje nije napunjeno bojevnom municijom. Ali, iz pištolja je nakon opaljenja Hačins pogođena u grudni koš, a Souza u desno rame, što je šerif okruga Santa Fe iz Novog Meksika naveo kao razlog dobijanja naloga za pretres. Hačinsova je mrtvom proglašena u bolnici u Albukerki.

Izjava redatelja Souze dala je nov pogled na nesrećni događaj sa snimanja prošloga četvrtka, koji je u Holivudu izazvao šok i potrebu preispitivanja sigurnosti radnih uslova na filmskim setovima.

No, dosad najdetaljniju hronologiju tragedije koja se odvila na setu u Novom Meksiku dao je snimatelj Reid Rasel, koji je izjavu pod zakletvom dao istražitelju
Džoelu Kanou.

Prema Raselovoj izjavi, nesrećnom događaju prethodio je odlazak šest članova filmske ekipe sa seta, nakon što su se žalili producentskoj kući na plaćanje i uslove stanovanja.

Kobnog dana snimanje je kasnilo jer je produkcija angažovala drugu snimateljsku ekipu i radila samo sa jednom kamerom, navodi u svojoj izjavi Rasel.

Prema Souzevoj izjavi, na mestu nesrećnog događaja tri osobe su rukovale pištoljem – oružarica Hana Gutjerez Red, pomoćnik reditelja Dejv Hals i glumac Alek Boldvin kojem je pištolj predao Hals. Hals je uzeo jedan od tri pištolja koja je Gutjerez Red postavila na kolica, a koja su zbog ograničenja vezanih za kovid 19 ostavljena van samog mesta snimanja scene, navodi se u izjavi podzakletvom. Hals nije znao da je bojevna municija bila u pištolju kad ga je predao Boldvinu pa je povikao "hladan pištolj", navodi se u izjavi.

Souza je rekao da su glumci i filmska ekipa pripremali scenu pre ručka, a potom su jeli oko 12.30 van prostora za probu scene. Kad su se vratili, rekao je Souza u izjavi pod zakletvom, nije bio siguran da li je pištolj ponovno proveren.

"Džoel je rekao, koliko on zna, niko lično ne proveravada li ima bojevne municije pre i nakon snimanja scena. Jedino što se proverava je vatreno oružje kako bi se izbegla municija u njemu. Džoel je izjavio da nikad ne bi smelo da bdude municije u blizini i oko mesta događaja", stoji u izjavi datom pod zakletvom.

'Kad su se vratili s ručka, zbog sjene su se morali premjestiti kameru da snima iz drugog ugla. Dok je Baldwin objašnjavao kako će izvući pištolj i gdje će mu biti ruka kad izvuče pištolj iz futrole, pištolj je opalio', izjavio je Rasel.

Souza je rekao kako je gledao preko ramena nesretće Hačins kad je pištolj opalio. "Hačins se uhvatila za abdomen, posrnula unazad i pala na zemlju", rekao je Souza istražitelju.

U nalogu za pretres stoji kako se Rasel seća da je čuo glasan prasak, da je video krvavog Souzu i da je čuo kako Hačinsova govori da ne oseća svoje noge.

Do potezanja je došlo nakon što su članovi filmske ekipe izrazili zabrinutost zbog sigurnosnih uslova na snimanju. Dva člana filmske ekipe sa seta filma 'Rust' rekla su za L.A. Times da je manje od nedelju dana ranije dubler slučajno ispalio dva hitca iz pištolja nakon što mu je rečeno da je pištolj "hladan". Produkcija filma 'Rust' u saopštenju navodi kako je sigurnost njene glumačke i filmske ekipe glavni prioritet i da nisu upoznati sa službenim optužbama o sigurnosti oružja te da će sprovesti internu istragu. U nedelju je produkcijska kuća rekla kako će zaustaviti snimanje filma tokom istrage, ali nisu isključili nastavak snimanja.

Prve fotografije Aleka Boldvina nakon što je usmrtio snimateljku

Smrt snimateljke Hačins, nažalost je samo poslednja u nizu nesreća koje su se događale na televizijskim i filmskim setovima. U Holivudu, ali i šire, pozivalo se već na izbacivanje operativnog vatrenog oružja sa setova, tim više što je vatra na izlazu cevi oružja mogla da se doda u postprodukciji.

Državni senator Kalifornije najavio je planove za predlaganje zakona kojim bi se zabranila upotreba bojeve municije i vatrenog oružja sposobnog za gađanje municijom u holivudskim produkcijama u Kaliforniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: