Kako rekvizitni pištolj i ćorci mogu da budu smrtonosni?

Nakon tragedije koja se dogodila na setu tokom snimanja filma "Rust", gde je glumac Alek Baldvin rekvizitnim pištoljem ubio direktorku fotografije Hejlinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu, mnogima nije bilo jasno kako su ćorci mogli da budu smrtonosni?

Život

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

18:46

Kako rekvizitni pištolj i ćorci mogu da budu smrtonosni?
Foto:EPA/ Bienvenido Velasco

Kao što je često slučaj nakon ovakvih događaja, postoji velika konfuzija u vezi sa tim šta se tačno dogodilo. Ako je pištolj bio ispunjen ćorcima, kako bi neko mogao da bude ubijen? Kako rekvizitni pištolj može da bude smrtonosan i da li je počinjen zločin?

Biće potrebni dani i meseci da se detalji tragedije na setu "Rust" upotpune, a portal "The Wrap" doneo je objašnjenje kako funkcionišu pištolji i šta su ćorci.

Prvo, važno je razumeti šta u ovom kontekstu znači pojam "rekvizit". Ljudi su skloni pretpostavljanju da se to odnosi na nefunkcionalno oružje koje se koristi u pozorišnim predstavama ili igračke pištolje koji ispaljuju dim.

I dok je istina da su to takođe rekviziti, termin se odnosi i na prave puške koje se koriste kao rekviziti.

Razlog zašto bi produkcija filma koristila pravi pištolj je jednostavan - verodostojnost. Svako ko je ikada držao pištolj može da potvrdi kako pravi pištolj izgleda, koliko teži i da se drži drugačije od inertnog rekvizita.

Međutim, oni takođe zahtevaju stručnjake na setu, kako bi bili sigurni da se njima pravilno rukuje u svakom trenutku. To je zato što je pištolj i dalje pištolj, bez obzira na to šta je u njemu. I to nas dovodi do toga kako pištolj napunjen ćorcima ili manevarskom municijom može nekoga da ubije.

Instruktor upotrebe vatrenog oružja Dejv Braun je naglasio da se radi o čauri, a ne metku. Čaura je jedinica municije koja se ubacuje u cev pištolja i sastoji se od nekoliko delova: kućišta, pogonskog materijala (baruta), prajmera na dnu čaure, a na vrhu čaure je sam projektil (metak). Kada povučete okidač, udarna igla udari u prajmer, pali barut, uzrokujući eksploziju zagrejanih plinova koja izbacuje metak iz cevi. Zatim se čaura izbacuje iz pištolja dok se nova patrona puni.

Ćorak je čaura koja ima sve navedeno osim proektila na vrhu. Umesto toga, vrh je uvijen ili na drugi način zapečaćen papirnom vatom ili voskom. Što teoretski znači, kada povučete okidač, dobićete prasak, trzaj, blic i izbačen projektil, a da smrtonosni metak ne završi tamo gde ste uperili pištolj.

Međutim, izuzevši metak, ostali sastojci čaure i dalje prilikom pucanja izlaze iz pištolja i mogu da donesu opasnost.

A tu je i vata koja se koristi za držanje baruta na mestu umesto metka i izbacuje se kada povučete obarač. I dok je to samo papir ili vosak, ako ste mu dovoljno blizu, može da napravi ozbiljnu štetu.

Kada se radi o krivičnoj odgovornosti, to će utvrditi policija, a svakako će proći neko vreme pre nego što saznamo bilo šta o tragediji vezanoj za snimanje filma "Rust". Međutim, mora se napomenuti da u većini ovakvih slučajeva osoba koja je povukla okidač nije bila kriva. Dobili su rekvizit i bili uvereni da će normalno da funkcioniše - a nije.

Greške se ne moraju dešavati zbog nesposobnosti ili zlobe. Čak i male pogrešne procene za rezultat mogu da imaju potencijalno opasne situacije. Zbog toga je važno da produkcije imaju kompetentne stručnjake koji nadgledaju sve aspekte upotrebe vatrenog oružja na filmovima i televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: