- Vesti -

Markes: Tužna saga, od nobelovca do “buvljaka”

Od 20. oktobra na aukciji će se naći čak 400 odevnih predmeta i dodataka pisca Gabrijela Garsije Markesa, objavila je porodica poznatog nobelovca.

Izvor: Večernji
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ormar Garsije Markesa" se odvija u sklopu otvaranja kulturnog centra u Markesovoj rezidenciji na jugu Meksika, u kojoj je godinama živeo i napisao brojna dela, a između ostalog i knjige po kojima ga svi pamte - "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere" .

Stvari koje su ponuđene na prodaju odabrala je Markesova unuka Emilija Garsija Elizondo, koja će i voditi kulturni centar.

"Gabo (Marquesov nadimak) je imao omiljene krojače i dizajnere. Neki komadi njegove odeće u sebi nose i tragove njegovog života kao pisca, poput jakne u čijem je džepu hemijska olovka koju je koristio za potpisivanje svojih knjiga", rekla je Elizondo u saopštenju.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sakoi od tvida po kojima je slavni pisac bio poznat takođe su deo kolekcije, a moći će da se kupe i lični predmeti njegove supruge Mercedes Barke. Međutim, u prodaji se neće naći odeća koju je ona nosila kada je njen suprug primio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine, iako će biti izložena.

Aukcija počinje 20. oktobra, a prihod će biti doniran fondaciji koja pomaže deci iz autohtonih zajednica u južnom Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu