Čening Tejtum se sažalio na komičara: "Povredio je mnoge, ali..."

Čening Tejtum uključio se u debatu o kontroverznom stendap nastupu Dejva Šapela (48) na Netfliksu, koji je izazvao brojne kritike na račun komičara zbog komentara koje je imao o transrodnim osobama.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

12:41

Čening Tejtum se sažalio na komičara:
Foto: Profimedia

Među šalama iz šoua "The Closer", koje su uznemirile ljude na mrežama, bila je i ona u kojoj je komičar naizgled branio autorku "Harija Potera" Dž. K. Rouling,koja je ranije imala komentare koji isključuju transrodne žene iz razgovora o feminizmu.

Autorka je kritikovana kao "trans-isključiva radikalna feministkinja". Šapel se u nastupu osvrnuo na to jednom opaskom i takođe se ponosno izjasnio kao "TERF".

Nakon toga digla se bura u javnosti, a Tejtum se takođe oglasio na svom profilu na Instagramu u storiju.

"Razumem da je trenutno veoma opasno razgovarati o Dejvu. Razumem i ne volim što je povredio toliko ljudi time što je rekao", počeo je Tejtum.

"Svaki čovek može nekoga da povredi, ali isto tako može i da ga izleči. Ovaj mali komad me je izlečio u to vreme. Ne mogu to da zaboravim", napisao je glumac i podelio video-isečak iz Šapelovog govora 2019. u Kenedi centru dok je primao nagradu Mark Tven za američki humor.

Šapel je govorio o tome kako su ga neke mudre reči njegove majke dovele do stendap komedije.

"Bio sam osetljivo dete, lako bih zaplakao i plašio sam se tuče. Majka mi je često govorila: 'Sine, ponekad moraš da budeš lav da bi mogao da budeš jagnje koje zaista jesi'. Govorim ovo kao lav. Ne bojim se nikoga od vas. I zato volim ovaj oblik umetnosti, jer razumem svakog ko se istim bavi. Bez obzira da li se slažem sa njima ili ne, znam odakle dolaze. Žele da se njihov glas čuje. Imaju šta da kažu. Ima nešto što su primetili. Oni samo žele da ih razumeju. Obožavam ovaj žanr.. Spasao mi je život."

Čening Tejtum je zaključio svoj post: "Ovo ne opravdava ništa što nanosi nekome bol, da bude jasno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: