- Vesti -

Seksualna disfunkcija – razlog: "srce i hormoni"; "kastrativno ponašanje žena"? VIDEO

O seksološkim problemima malo ko želi da priča, a to do sada nisu radili ni naši budući lekari. Međutim, seksologija postaje predmet na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Inicijativu koja bi mladim lekarima trebalo da pomogne da lakše shvate šta dovodi do seksualne disfunkcije podržava Jovan Marić, psihijatar i seksolog, koji kaže da temu treba proširiti i na ljubavno-seksološke probleme koji se javljaju.

"Seks je završnica jednog finog, prethodnog, dužeg, ljubavnog odnosa između muškarca i žene. Seksualni organi dugo vremena su bili zabranjeni. Za 50 godina oni su stekli pravo kao bubrezi, mozak i srce. Najveći seksualni organ je mozak. Seksualni mozak ispod struka žene je klitoris", kaže za TV Prva Jovan Marić, psihijatar i seksolog.

Vasilije Topalović, iz Društva lekara Vojvodine, koji predvodi aktivnost uvođenja seksologije kao predmeta, rekao je da se nekad mislilo da sve seksualne disfunkcije dolaze iz glave. Međutim, nauka je u međuvremenu dokazala da je to tačno samo u 20 odsto slučajeva.

"Urološke tegobe takođe mogu biti uzrok, ali glavni seksualni organ je hipotalamus – sve potiče iz mozga", kaže Marić.

Iako je sa tim saglasan Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, on ističe da "seksualnost čini funkciju celog tela", zbog čega će predmet seksologije voditi urolozi, kardiolozi, psihijatri i ginekolozi.

"Činjenica je da seksualnost potiče iz mozga, ali ako dolazi do disfunkcije organa – šećerne bolesti, kardiovaskularnih problema, to može da utiče na negativnu seksualnost. Zbog toga zahteva multidisciplinarni pristup", objašnjava Milošević.

Najčešći organski razlozi seksualne disfunkcije su šećerna bolest i kardiovaskularni problemi, kaže Milošević.

"Kod mlađih je razlog uglavnom psihološke prirode – strah od neuspeha, a što idemo bližečetrdesetim–pedesetim godinama, tu se uključuje i naše srce i endokrinološki sistem, gde nam opadaju hormoni, pogotovo kod muškaraca testosteron, koji je pokretač seksualne želje", kaže Milošević.

Jovan Marić kaže i da je bitan ljubavni odnos muškarca i žene.

"To koliko žene mogu da frustriraju muškarce ne možete da zamislite, ja to zovem kastrativno ponašanje. Sve kreće od komunikacije", ističe Marić i dodaje da bi žene trebalo da ohrabre muškarce umesto što imaju pošalice u odnosu na njihovu građu i ponašanje.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu