"Noćas mi srce pati" - na današnji dan je poginula Silvana Armenulić, ikona narodne muzike

Na današnji dan, poginula je pevačica narodne muzike, Silvana Armenulić u saobraćajnoj nesreći 10. oktobra 1976. godine na autoputu Beograd - Niš. Zajedno sa njom je bila i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i violinista i dugogodišnji šef Narodnog orkestra Radio Beograda Miodrag - Rade Jašarević.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2021.

16:20

Foto:Printscreen/ Prva Tv

Pevačica narodne muzike, poznatija kao Silvana Armenulić, a rođena kao Zilha Brjaktarević te davne 1939. godine u Doboju. Svoje prve početke, imala je sa 16. godina, a svirala je i mandolinu. Počela je da peva u orkestru Ismeta Alajbegovića Šerbe i tako stekla pažnju publike u Sarajevu.

Sve popularnija Zilha, dobila je ime Silvana, jer je ponašanjem i izgledom podsećala na tada veoma popularnu italijansku glumicu Silvanu Mangano.Tako se nakon imena i vinula u zvezde i započela novo pevačko poglavlje napuštajući Bosnu i Hercegovinu, otišla je za Beograd.

"Rane, rane, moje teške rane", jedna je od njenih najvećih hitova, ali tu je i "Šta će mi život" pesma koju je pokojni pevač Toma Zdravković poklonio pevačici.

"Ja sam stvarno čitala jako puno o sebi, ne bi me pogodilo da su iznosili istinu, ali u tim natpisima nije bilo ni deset posto istine", rekla je Silvana u itrevjuu za RTS 1972. godine.

Smatrala je da o njoj treba da se piše u kontekstu umetnika, kao i to da je sigurna da nikoga ne zanima njen život. Na pitanje kako bira pesme, odgovorila je da to radi sa nekim instiktom u kojem ona oseća tekst i melodiju.

"Za mene je najvažnije da ja tu pesmu osetim i da je otpevam iz duše, pesma koja nema u sebi dušu nije pesma", govorila je ona tada. Govorila je i da u njoj žive dve osobe, diva narodne muzike je utihnula u trenu, a za njom je ostala njena ćerka Gordana Armenulić, koja je dala intervju za emisjiu Exploziv, na TV Prvoj.

"Veliku gužvu pamtim, mama je bila fantastično obučena, prelepa, zasenila je sve ljide, meni je tako to izgledalo kao detetu". Rekla je da joj je takođe veoma drago što ju je majka vodila svugde sa sobom.

Tog desetog oktobra 1976. godine, Silvana nije vozila, iako je po njenoj ćerci, volela automobile i bila veoma srećna kada bi kupila neki novi automobil.

"Vozila je muški", rekla je ona.

Lekari su konstatovali da je Jašarević bio u šećernoj komi, a da nije ni znao da ima šećer.

Novine su pisale da je pre nesreće, Silvana brinula za svoju budućnost.

"Možda sam baš u kafanama, u kojima sam nekad pevala, stekla taj strah od budućnosti. Jer kad muzika ugasne, kad prestanu da zveče čaše i raspevani gosti odu svojoj sreći, svojim kućama, a ja ostanem sama. Pitajući se da li za mene postoji sutra", rekla je ona u jednom intervjuu za Radio Sarajevo 1973. Bila je udata za tenisera Radmila Armenulića, ali sa njim, po pričama koje i dan danas kruže nije imala potpunu sreću. Tabloidi su pisali o njegovim aferama, njenim izlivima besa, pa i ne čudi što je u intrvjuu napomenula bi volela da o njoj više pišu kao o umetniku.

Naslovne strane je punila svojim burnim brakom sa teniserom, kojem je na kraju oprostila sve prevare.

Međutim, ništa nije u poređenju sa njenim pesmama koje je ostavila iza sebe, tužno je što je tragičan splet tadašnjoh okolnosti ipak presudio pevačici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: