Bivša zvezda filmova za odrasle uz fotografiju sebe spomenula Teslu

Američka preduzetnica i spisateljica, bivša zvezda filmova za odrasle srpskog porekla, Džesika Stojadinović Stoja, nalazi se u austrijskom Gracu, i fotografisala se ispred Tehničkog univerziteta, gde je Tesla studirao.

Život

Izvor: S.D.

Subota, 02.10.2021.

15:22

Bivša zvezda filmova za odrasle uz fotografiju sebe spomenula Teslu
Foto: Profimedia

Stoja je uz fotografiju napisala je da "sluša golubove" ispred zgrade "u kojoj je Tesla studirao".

Potom se našalila da je naš legendarni naučnik izabrao baš taj Univerzitet, "jer je voleo golubove", a fotografiju možete videti ovde.

Tesla, nakon što je ozdravio od kolere koja je u tom periodu odnela mnogo života, 1875. godine upisao je Višu tehničku školu (sada Tehnički univerzitet) u Gracu, koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije.

Tesla je iskazao više nego potrebnog interesovanja za savladavanje predmeta i isprva je izuzetno marljivo učio - svakodnevno od tri časa ujutru do 23 časa uveče.⁠ Spavao je veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vreme provodio u učenju.

Međutim, Teslina marljivost i interesovanje su se nakon nekog vremena umanjili i zbog toga mu je bila umanjena i stipendija koju je primao, pa je u zimskom semestru 1877/1878 ispisan zbog neplaćanja. Tada je pokušao da nastavi studije na drugom mestu, pa je preko Maribora i Budimpešte došao do Pariza. ⁠Na Tehničkoj školi u Gracu nikada nije diplomirao, niti je dobio ocene za poslednji semestar. Stoja je bila među omiljenim glumicama u svojoj industriji, popularna i na našim prostorima zbog svog srpskog porekla.

Svoju energiju je kasnije preusmerila na pisanje knjiga i preduzetništvo. Iako nije više deo industrije za odrasle, povremeno izbacuje sličan sadržaj i režira filmove u tom žanru.

Veći karijerni iskorak napravila je 2018. godine, kada je preuzela svoju prvu ulogu van pornografske indutrije u ostvarenju "Ederlezi Rising" koje je režirao Lazar Bodroža.

Često posećuje Beograd i aktivno uči srpski jezik, što joj pomaže da se poveže sa svojim korenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: