Bura zbog hrvatske reči za ćevape – predlozi da preimenuju i druga jela

Nakon što je jedan zagrebački restoran uveo novu hrvatsku reč – mljevenici, kako će nazvati svoj specijalitet koji je pandan dobro poznatim ćevapima, ljudi iz regiona na mrežama ne prestaju da komentarišu ovu odluku.

Život

Izvor: B92

Petak, 01.10.2021.

10:31

Bura zbog hrvatske reči za ćevape – predlozi da preimenuju i druga jela
Foto: Depositphotos / karandaev

Dok mnogi smatraju da je ovo samo dobar marketinški potez restorana, ima i onih koji se šale na njihov račun.

Na sajtu B92.net među komentarima je bilo zanimljivih predloga u vezi sa mogućim novim hrvatskim nazivima za ostale vrste mesa sa roštilja, kao i još neka jela.

Tako bi, po logici ovog hrvatskog restorana, kobasica bila "nadjevena mljevenica", Karađorđevu šniclu Hrvati bi mogli nazvati – odrezak Crnog Đure, ćufte - "mljevobalunčići", dok bi praseće pečenje bilo "pajcekov samozgar".

Kada je reč o pljeskavici, njeno novo ime bi bilo "tabanasta mljevenica", a za to ime, manje-više, saglasni su i na društvenoj mreži Tviter, samo kraće – "mljevenica". Među predlozima za ostalu hranu, tu je – "varka za okolotrbušni hlačeravnatelj", kako bi se zvalo meze, "kukuriku juha" bi označavala supu, a krofne bi bile "trbušasti kruhčići".

Ovde se mašta komentatora ne zaustavlja, pa bismo salatu mogli da poručujemo kao "klorofilnu listaču", dok bi od konobara za crveno vino u restoranu mogli da zatražimo čašu "crvenog a borovica nije".

Bilo je i onih koji kažu da je ovaj potez restorana bespotreban s obzirom na to da je "ćevap" turska, a ne bosanska reč.

"Čak bi i 'hrvatski ćevap' zvučao normalnije bez obzira što su ćevap, burek, baklava, itd. turska jela", glasi jedan komentar. Reakcije na "mljevenik" su stigle i iz Mostara, pa je na Tviteru neko napisao da bi sada uz to jelo trebalo naručivati i "kiselomliječno napitkalo".

Pišite nam u komentarima predloge za nove – hrvatske, nazive nekih poznatih jela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

295 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: