Dan Prokupca - "Kralj Župe" koji je u doba najveće slave vladao Srbijom

Prokupac nosi naziv "kralj Župe" jer je tu na neki način postao i opstao. Istorijski posmatrano, u doba najveće slave je kao crvena sorta grožđa vladao Srbijom, ali i većim regionama Bugarske.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

10:08

Dan Prokupca -
Foto: Profimedia

U doba kad mu je zapretilo istrebljenje, bilo ga je uglavnom u Župi i nešto prema Smederevu, dok se poslednjih godina sadi sve više u Topličkom okrugu i zrakasto širi, od Župe, ka smederevskom vinogorju, ali i na istok i jug Srbije. Prokupca ima na Kosovu i Metohiji, a mestimično i u Vojvodini. Masovno se gaji u Makedoniji, u manjem obimu u Bugarskoj i sporadično u Rusiji. Vino od Prokupca je veoma pitko, osvežavajuće, crvene ili rubin crvene boje, neutralnog mirisa. Pri dužem stajanju na komini, zbog izlučivanja taninskih materija, vino postaje gorko. Ako se kljuk sa širom drži 24 časa neoceđen dobija se poznato vino "ružica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: