- Vesti -

Srpski Čileanac – piše ćirilicom, na slavi jede prvo kolače, obožava punjene paprike VIDEO

Eksekjel Videlatu je živeo u Santjagu, u Čileu, a onda je sa tetovažom na ruci: "Sudbina zapisana u vremenu", ispisanoj na ćirilici, krenuo na put od 13.000 km. Hteo je da poseti Beograd, ali je tu ostao da živi jer je shvatio da mi imamo "nešto".

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Srpski Čileanac, kako ga još zovu, još kao mali je čuo priče o Balkanu i Jugoslaviji, a u Beograd je prvi put došao 2019. godine - zbog ljubavi. Ipak, toliko mu se dopalo da je odlučio da se preseli, iako su njegova porodica i prijatelji teško prihvatili tu odluku.

"Beograd ima nešto u atmosferi, kada vidiš ljude u restoranima, baštama, od ponedeljka već planiraju gde će ići za vikend. Meni se toliko dopalo, da ostajem ovde", kaže za Tv Prva Videlatu.

Kaže da mu je najjača motivacija u periodu kada je odlučio da se preseli u Srbiju, bila da dokaže ljudima - koji su mu davali negativne savete, da greše.

"Srbija je danas jedna nova zemlja, daleko od onoga što svi misle", ističe Videlatu, koji inače piše ćirilicom, čita knjige Ive Andrića, Mome Kapora i Đure Jakšića.

Zanimljiva zapažanja o Srbiji izneo je u svojoj knjizi , npr. to što u februaru još uvek stoji novogodišnja dekoracija, činjenicu da Srbi jedu meso i jogurt, kao i situaciju kada ga je uautobusu gradskog prevoza zaustavio kontrolor a on - po ugledu na ostale putnike, nije imao kartu.

"To se desilo prve godine kada sam hteo da idem na Adu Ciganliju, vozio sam se u autobusu a čovek ispred mene je bio kontrolor. Video sam da ljudi ne plaćaju, mene je zaustavio - izvinio sam se, izašao na trafiku i kupio kartu", ispričao je Čileanac.

Posebno zadovoljstvo mu pričinjava ispijanje kafe, ukus punjenih paprika i vanilica.

"U Gornjem Milanovcu majka moje devojke napravila mi je punjenu papriku, svidelo mi se. Ovde sam postao i pravi ljubitelj slatkiša, kada idem na slavu, prvo počinjem sa kolačima pa posle prelazim na glavno jelo", kaže Videlatu koji već tri godine nije uspeo da ode u Čile.

Srpski Čileanac kaže da je prva tetovaža: "Sudbina zapisana u vremenu", koju je uradio u rodnoj zemlji, bila zapravo motivaciona fraza da bi se preselio u Srbiju.

"I to je istina - tako je moralo da se desi", zaključuje Videlatu, koji ima svoj vlog, Jutjub stranicu i Instagram profil na kojima objavljuje priče vezane za Srbiju, a inače koristi svaku priliku da iskaže zahvalnost srpskom narodu.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu