I kosmos će konačno biti u ravnoteži - Vilijam Šatner (90) putuje u svemir

Glumac Vilijam Šatner, najpoznatiji po ulozi kapetana Džejmsa Kirka u franšizi "Star trek", hrabro će otići tamo gde još niko njegovih godina nije otišao – u svemir.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

11:06

I kosmos će konačno biti u ravnoteži - Vilijam Šatner (90) putuje u svemir
Foto: EPA/DAN PELED

Naime, 90-godišnji glumac otisnuće se u svemir u sledećem poletanju rakete Blu oridžin osnivača Amazona Džefa Bezosa. Putovanje je zakazano za oktobar ove godine.

Šatner će tako postati najstariji putnik u svemiru, te tako nadmašiti avijatičarku Voli Fank, koja je sa svoje 82 godine dosad bila najstarija svemirska putnica – i to 60 godina nakon što joj NASA nije odobrila let u svemir jer je žena.

Pre Voli Fank, najstariji svemirski putnik bio je 77-godišnji Džon Glen, koji je u svemir odleteo gotovo 40 godina nakon što je postao prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

Bezos i Brenson ipak nisu astronauti, tvrdi NASA

Šatner doduše neće tehnički biti astronaut. Federalna vazdušna uprava izdala je nove smernice odmah nakon Bezosovog prvog leta, promenila pravila, tako da sada samo oni koji su 'tokom leta imali neke aktivnosti koje bi bile važne za javnu sigurnost ili su doprinele bezbednosti svemirskih letova' dobile svoj službeni bedž, odnosno 'krila astronauta '.

Ostale tri osobe koje će se pridružiti Šatneru nisu navedene. Zvanično saopštenje očekuje se u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: