- Vesti -

Tragedija naše "glumice – buntovnice": Talenat i lepota nisu joj doneli sreću

Sonja Savić jedna je od najvećih "glumica - buntovnica” domaće kinematografije. I danas važi za vanvremenski simbol mladosti, slobode i nesputanog talenta. Jer sve to neosporno je imala.

Izvor: Istorijski zabavnik
Podeli
Foto: Shutterstock/ilapinto
Foto: Shutterstock/ilapinto

Glumom je profesionalno počela da se bavi sa 16 godina, a već s 21 diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Već na početku osamdesetih izborila je status zvezde domaćeg filma, kreirajući uloge izvan određenog i ustaljenog okvira za ženske likove, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom.

Za glavnu ulogu u filmu "Šećerna vodica" dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli 1984. godine. Za ulogu u filmu "Život je lep" 1985. godine je nagrađena na festivalu u Veneciji, a to je bio samo delić kultnih filmova domaće kinematografije u kojima je Sonja igrala.

Ipak, ispostaviće se da je život iza kamera i van scene jedina uloga koju Sonja nije umela ili želela da igra. Još od fakultetskih dana pratila ju je reputacija, koliko talentovane, toliko i čudne i ekscentrične devojke.

''Sonja Savić je imala divne ali najtužnije oči koje sam video''

"Ja sam bila srećna kad sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja", rekla je jednom Sonja Savić sećajući se druženja sa ekipom beogradskih umetnika novog talasa, pre svega sa članovima grupe EKV, prenosi "Istorijski zabavnik".

Godine koje su usledile u kombinaciji sa neurednim životom i porocima na kraju su učinile svoje. Njen raskošan talenat i umetnički duh poklekli su pred banalnošću svakodnevice i teških vremena devedesetih kada je retko snimala i još ređe se pojavljivala u javnosti.

Sonja se borila… Početkom devedesetih vratila se na scenu. Film "Jug-jugoistok" u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a "Nebojša Đukelić". Poslednju ulogu ostvarila je u filmu "Zabranjena ljubav", a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u seriji "Vratiće se rode”.

Ipak, već u tom trenutku u javnosti se mnogo pričalo o njenoj zavisnosti od narkotika, zdravstvenim i finansijskim problemima u koje je upala.

"Nekada sam htela i da se udam, da budem konzervativna, da imam decu. Nisam jurila frajere, a proglasili su da imam sidu i da se drogiram. Bože oprosti, sačuvaj i sakloni. Možda sam u drugoj polovini života postala to što su želeli", istakla je glumica gostujući u emisiji "Balkanskom ulicom”.

Tog 23. septembra 2008. kao bomba je odjeknula vest da je Sonja Savić pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu. Bilo joj je samo 47 godina.

Narednih dana novine su bile pune priča o drogi pronađenoj u njenom stanu, ali i u organizmu nakon obdukcije. Sonja Savić umrla je usled prevelike doze heroina i morfijuma. Ipak, možda još strašniju informaciju o glumičinim poslednjim danima medijima su ispričale njene komšije – u stanu Sonje Savić, osim prljavog dušeka na kome je spavala, nije bilo nikakvog drugog nameštaja.

Ovu priču demantovali su njeni roditelji. Ipak, jedna druga neoboriva činjenica je - na večni počinak Sonju Savić je, u rodnom selu njenog oca, ispratilo mnoštvo meštana i rođaka, ali niko od javnih ličnosti i kolega. Pojavila se samo Dara Rančić, mlada glumica kojoj je Sonja držala časove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu