Heroj filma "Hotel Ruanda" osuđen za terorizam

Muškarac koji je u filmu "Hotel Ruanda" (2004) prikazan kao heroj tokom genocida 1994. godine u Ruandi, osuđen je za terorizam pred sudom u Ruandi, javlja danas BBC.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.09.2021.

13:56

Heroj filma
Foto: Profimedia

U pitanju je Pol Rusesabađina (67), koji je proglašen krivim za podržavanje pobunjeničke grupe, koja je ubijala civile u napadima 2018. godine.

On je prošle godine uhapšen po dolasku iz Dubaija u Ruandu, što je nazvao "kidnapovanjem".

Rusesabagiđin put od heroja do državnog neprijatelja dogodio se nakon što je sve više kritikovao vladu Ruande, dodaje BBC.

Oko 800.000 ljudi, uglavnom iz etničke grupe Tutsi, ubijeni su u periodu od aprila 1994. godine do juna, a stradali su od ekstremista etničke grupe Hutu.

"Hotel Ruanda" je bio nominovan za Oskara, a Rusesabađinu je glumio Don Čedl, koji je kao hotelski menadžer uspeo da spasi više od 1.000 ljudi koji su tražili utočište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: