- Vesti -

Dudi Ivkoviću je Tesla bio deda; "Bilo me je sramota da govorim"

Čuveni košarkaški trener Dušan Duda Ivković preminuo je rano jutros u Beogradu. Iako nikada nije želeo da se, kako je govorio, hvali time, jedom prilikom je otkrio da mu je Nikola Tesla deda.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

"Najradije ne bih, ali hajde. Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra.

U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka.

U njemu stoji: 'Dragi brate, molim te, moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti...' Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima. I da se vratim na onaj dukat sa početka priče. Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine.

Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem."

Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT
Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću.

Celu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta, gde je započeo i veliku trenersku karijeru. Posle rada sa juniorima Radničkog, on je prešao u Partizan, koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri.

Te 1979. godine je sa Partizanom osvojio triplu krunu (prvenstvo i Kup Jugolasvije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća).

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris, gde se takođe zadržao dve godine. Potom sledi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu