Rasizam i neonacisti u Dubrovniku, tvrdi glumica - reagovao i gradonačelnik

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je otvoreno pismo američkoj glumici Gabrijel Junion, koja se u svojim novim memoarima prisetila neprijatnog rasno uslovljenog incidenta koji je doživela na letovanju u Hrvatskoj.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

14:03

Rasizam i neonacisti u Dubrovniku, tvrdi glumica - reagovao i gradonačelnik
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

"Poštovana gospođo Junion, nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vreme boravka u Dubrovniku doživeli neprijatno iskustvo gde ste, citiram 'iskusili veliku količinu mržnje i pretnje nasiljem', kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje lično, izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvek otvoren Grad u kom nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi. Dubrovnik je grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub koji je jedan od najboljih klubova u Europi.

Supruga NBA zvezde o rasističkom napadu u Hrvatskoj: "Ne pamtim toliko mržnje"

Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i istorije koja je na dubrovačkim stenama razvijana više od jednog veka. Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin. Štaviše, ponosni smo što našu bogatu istoriju krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno pre nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to uprkos činjenici što su glavne privredne grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštovanju ljudskog života i ljudskih prava. Pojam 'slobode' (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas.

Rasističke uvrede novosadske doktorke studentkinji na razmeni: "Ti si crna krava" VIDEO

Verujem da ste svesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju naneo veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći utisak kako pripadaju sistemu vrednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, grad koji je uvek prihvatao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini. Stoga nas je Vaš istup o događaju koji navodite kako se dogodio pre dve godine krajnje iznenadio, posebno iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji.

Stoga, poštovana gospođo Junion, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem gradu i upućujem Vam iskreno izvinjenje i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvek bio i biće u budućnosti grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima", poručio je gradonačelnik Mato Franković.
Gabrijel Junion je, naime, u Dubrovniku boravila pre dve godine s glumicom Džesikom Albom. U svojim memoarima "You Got Anything Stronger?" prisetila se "zastrašujućeg" rasističkog incidenta koji je doživela u Dubrovniku. Glumica je s grupom prijatelja ušla u ono što je mislila da je bar za homoseksualce, no kad su se malo osvrnuli oko sebe shvatili su da su okruženi ljudima koje su doživeli kao "neonaciste" koji su im odmah zapretili.

"Nikada nisam doživela takav nivo mržnje i pretnju fizičkim nasiljem", prisetila se Gabrijel Junion i dodala kako ih je grupa pratila na ulici kad su odlazili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: