Još jedan milijarder ove nedelje putuje u svemir

Još jedan milijarder ove nedelje će otputovati u svemir, u kapsuli raketnog broda komapnije "SpaceX", kao deo astro-turističkog tima koji je spreman da uđe u istoriju kao prva civilna posada koju je ova kompanija poslala u Zemljinu orbitu.

Život

Izvor: B92, Reuters

Ponedeljak, 13.09.2021.

09:44

Još jedan milijarder ove nedelje putuje u svemir
Foto: Epa/SPACEX HANDOUT

Džered Isakman, američki osnivač i izvršni direktor kompanije za e-trgovinu "Shift4 Payments", krenuće 15. septembra sa trojicom kolega u trodnevnosvemirsko putovanje - od lansiranja sa kosmodroma Kenedi u Kejp Karnevalu, na Floridi, do spuštanja u Atlantiku.

Trenutak za istoriju: SpaceX astronauti stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ovaj 38-godišnji tehnološki mogul nagodio se sa osnivačem kompanije "SpaceX" Ilonom Maskom da njegovim saputnicima smanji ogromnu, ali i dalje neverovatno visoku, sumu novca za let u orbitu u kapsuli "Crew Dragon".

Vozilo posade, nazvano "Resilience", postavljeno je za poletanje iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na vrhu jedne od Maskovih raketa Falkon 9 za višekratnu upotrebu, sa petosatnim ciljanim prozorom za lansiranje koji se otvara u 20 časova u sredu.

Svemirski let Ričarda Brensona - raketa sletela, milijarder se upisao u istoriju VIDEO

Prognoza predviđa da će biti 70% šansi za povoljne vremenske uslove za lansiranje, rekli su organizatori, na letu koji je u potpunosti usmeren sa zemlje.

Uspešan let mogao bi da izazove novu eru komercijalnog svemirskog turizma, sa nekoliko kompanija koje se takmiče za bogate kupce koji će platiti malo bogatstvo kako bi doživeli oduševljenje supersoničnog putovanja, bestežinskom i vizuelnom spektaklu svemira.

Astronaut Džef Bezos vratio se na Zemlju; "Najbolji osećaj ikada" FOTO/VIDEO

Određivanje prihvatljivog nivoa rizika za putnike u o opasnom poduhvatu raketnog putovanja takođe se potsavlja kao pitanje.

Takozvanu misiju "Inspiration4" Isakman je zamislio kao nešto što će podići svest i dati podršku Dečijoj istraživačkoj bolnici St. Jude, koja je vodeći pediatrijski centar za obolele od raka.

On je lično obećao Institutu 100 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: