67 abortusa za 17 sati - kao na traci do ponoći

Doktor od 80 godina izvršio je 67 abortusa u roku od 17 sati u klinici "Whole Woman's Health of Ft. Worth" u Teksasu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2021.

10:41

67 abortusa za 17 sati - kao na traci do ponoći
Foto: Shutterstock/StockKK

U ovoj državi je pre više dana stupio na snagu zakon o zabrani abortusa posle šeste nedelje trudnoće, pri čemu su organizacije koje se bore za pravo na abortus htele da ga obore pred Vrhovnim sudom, ali je najviša sudska institucija u Americi odbacila taj zahtev.

Abortus i zakoni: U Teksasu pobačaj do kraja šeste nedelje trudnoće - kako je na Balkanu

Zbog zakona da žene nemaju pravu da abortiraju dete posle šeste nedelje trudnoće, veliki broj njih se javio privatnoj klinici u Teksasu uoči stupanja zakona na snagu.

Kako prenose strani mediji, ova privatna klinika je trebalo da obavi osam hirurških zahvata, odnosno, abortusa za sat vremena, a celokupni proces je obavljao 80-godišnji doktor koji, kako dalje prenose, je radio od sedam sati ujutro.

Klinika je, sve ukupno, od radnika imala, osam tehničara, jednog doktora i jednu radnicu za pultom, kao i pomoć troje ljudi iz susedne klinike.

Direktorka privatne klinike Marva Sadler kazala je da je situacija to veče uoči stupanja zakona na snagu bila loša, jer je veliki broj žena čekalo na abortus.

Njeno osoblje je bilo potpuno iscrpljeno, nisu stigli da jedu, a kamoli da se odmore.

Žustra rasprava o abortusu: Od "opasno ukinuti pravo na prekid" do "to je muško pitanje" VIDEO

Pacijenti su ulazili i izlazili, ali na kraju nisu uspeli da pomognu svakome ko je tražio pomoć.

Sledećeg dana, priča ona, bilo je 10 sati ujutro, zakon je odavno stupio na snagu, a ona je morala da odbije pacijentkinje koje su joj tražile pomoć.

"Ovo je nepravda. Ženama kojima je juče trebala pomoć pre stupanja zakona su je dobile, a one koje su došle samo dan kasnije, neće moći da je dobiju", zaključuje ona, dodajući da joj je žao što nije uspela svakome da pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: