Omar Litl – kako je plesač sa ožiljkom na licu postao besmrtan?

’’Nije bitno ono što uzimaš, već od koga uzimaš. Kako očekuješ da trčiš sa vukovima kada padne noć, kada provodiš ceo dan trčeći sa štenadima?’’

Život

Izvor:

Utorak, 07.09.2021.

09:00

Omar Litl – kako je plesač sa ožiljkom na licu postao besmrtan?
Foto: Profimedia

Sve ljubitelje serije The Wire pogodila je vest da je preminuo Majkl K. Vilijams, glumac koji je izneo ulogu jednog od najčuvenijih televizijskih likova – Omara Litla.

Voleli smo Omara od početka do kraja jedne od najboljih serija svih vremena.

Najviše zahvaljujući Majklu K. Vilijamsu. Majkl je rođen u Bruklinu i ima veoma zanimljivo poreklo. Majka mu je poreklom sa Bahama i rođena je u glavom gradu Nasau, dok mu je otac iz Južne Karoline. Porodica njegovog oca je iz Afrike stigla u Južnu Karolinu u vreme robovlasništva i korene vuče iz Sijere Leone. Poreklo vuče iz plemena Mende, koje jedno od dva najveća plemena u Sijeri Leone, što je potvrđeno i DNK analizom koju je Vilijams uradio i isticao je da je ponosan na svoje poreklo.

Odrastanje u Bruklinu nije bilo lako – kriminal, droga na svakom koraku i klasična ulična priča. Kao srednjoškolac je zašao tim putem, ali su ga roditelji na vreme odvratili. Poslali su ga u pozorište, gde se susreo sa glumom, koju je odmah zavoleo.

Posle srednje škole se zaposlio u kompaniji Fajzer kao tehničar, s obzirom da se za to školovao, ali je brzo odustao od toga, pošto je želeo da postane plesač. Porodica se trudila da ga odvrati od toga, ali nisu uspeli. Bio je fasciniran Dženet Džekson i njenim četvrtim albumom Rhythm Nation 1814. Taj album jako je bio bitan za afro-amerikance, pošto se bavio njihovim problemima i generalno socijalnim problemima u SAD. Majkl je bio uspešan u svom novom poslu. Brzo je pronašao angažman, išao je na turneje, igrao na nastupima Kim Sims, a zatim se pojavljivao u spotovima Madone i Džordža Majkla, da bi na kraju i sam postao koreograf i uradio nekoliko spotova i scenskih nastupa.

Martin Skorseze ga je video i rekao mu je da je ’’j**eno dobar igrač’’. Kada ga je čuveni i najbolji reper svih vremena Tupak Šakur ugledao, želeo ga je u svom filmu. To mu je bila prva uloga, pošto je u filmu Bullet 1996. godine glumio brata i desnu ruku Tenka, koji je bio glavni diler droge.

Šta mu se desilo u Njujorku kada je imao 25 godina, promenilo je njegovu karijeru, ali i čitav život. Majkl se pobio u baru i jedan čovek izvadio je nož i isekao ga po licu.

Rekao je da su njegovog prijatelja i njega zaskočili, a da je ostanak ožiljka na licu mogao da spreči, da mu prijatelj nije još gore povređen i da nije gubio mnogo krvi. Morao je da ga odveze u bolnicu i spasi ga, a tek onda i sebe, pa je ožiljak na kraju ostao.

Tada je zaradio sada već svoj čuveni ožiljak preko lica, koji ga je stavio u jednu poziciju – uloge kriminalca i strašnog lika bile su njegove. Reperi su ga zvali u spotove, kako bi glumio opasnog lika, dobijao je uloge u kriminalističkim serijama, gde je glumio negativca...

Pre nego što je dobio ulogu za legendarnu seriju, Majkl se pojavio epizodno u nekoliko filmova i serija. Videli smo ga u tri filma krajem devedesetih godina 20. veka, gde je glumio kriminalca i dilera i pojavljivao se baš na kratko. Videli smo ga i u epizodama serije Red i zakon, da bi zatim dobio ulogu Omara Litla u seriji The Wire.

Kada je Wire iz ideje prešao u delo, krenule su audicije i kreatori serije imali su samo jedno ime na umu kada je u pitanju Omar.

Između epizodnih uloga i plesa i serije Wire, Omar je nekoliko godina radio sa majkom i pomagao joj u prihvatilištu i nije imao novca.

Kada su mu poslali scenario za Wire, pročitao ga je i rekao da će to biti zabavno, ali da mora da ga malo promeni i doda nešto ovom liku.

To je i učinio. Omar je urađen po nekoliko likova – Doniju Endruzu, Soniju Bojdu, Ferdinandu Harvinu, Biliju Autlou i Entoniju Holiju, baltimorskim lopovima koji su pljačkali dilere droge punih 20 godina, tokom 80-ih, 90-ih i ranih 2000ih godina.

Kako se Majkl pojavio na audiciji i odradio 10 minuta, Dejvid Sajmon, autor serije, odmah mu je rekao da je uloga njegova. Prvo mu je Sajmon rekao da će glumiti u prvih sedam epizoda i da će Omar posle biti ubijen, ali kako se serija razvijala, Sajmon je promenio plan.

Vilijams je fantastično izneo ulogu i često govorio o njoj u medijima. Autori serije su rekli da su Omara zamišljali tako, ali da nisu mogli da veruju da će Vilijams toliko dodati na ulogu da će ona biti perfektna.

Majkl je rekao da je prihvatio ulogu Omara jer je bila skroz kontradiktorna njegovoj pojavi. Smatrao je da je Omar postao popularan zbog toga što je pravedan, što ga ne zanimaju materijalne stvari, to što je usamljen i što prati svoju priču i ne odstupa od nje.

Takođe, s obzirom da je Omar gej u seriji, Vilijams je dobijao kritike zbog toga, što je promovisao homoseksualnost, ali nikada se nije obazirao na to. Ima i lošija strana uloge – Vilijams se previše uživeo u nju i pokupio je loše navike. S obzirom da Omar konstantno puši cigarete u seriji, Vilijams je postao zavistan od nikotina i pojačao je korišćenje cigareta na dve kutije dnevno, iako je pre toga zapalio tek po neku.

Takođe, vratio je staru naviku iz srednje škole kada je konstantno pušio kanabis, a zatim se i navukao na kokain, koji je redovno koristio.

Krio se od prijatelja i porodice i drogirao se stalno, a ljudima se predstavljao kao Omar ili O. Koristio je to ime na ulicama Nju Džerzija i kod dilera, a kada mu se zdravlje pogoršalo, odlučio je da ode u crkvu, gde mu je lokalni sveštenik pomogao da ostavi drogu.

Njegovu ulogu Omara hvalio je i tadašnji predsednik SAD Barak Obama, koji je rekao da mu nije omiljeni čovek, ali mu je omiljeni televizijski lik. Toliko je serija bila popularna.

Njegova majka nikada nije volela seriju, ali kada je pročitala šta je Obama rekao, zavolela je njegovu najčuveniju ulogu.

Zanimljivo je i da Omar baš retko psuje u seriji u kojoj je on glavni negativac i glavni pozitivac, a svaka treća reč u seriji je psovka.

Da ne bismo opisivali celu seriju, jer bi onda bilo bolje da izdamo knjigu, prisetite se najboljih scena u kojima je Omar – ima ih baš mnogo.

Ako niste gledali seriju, šta da vam kažemo – Zapadni Baltimor vas čeka i nećete se pokajati. Posle serije Wire, nastavio je da se pojavljuje u muzičkim spotovima i kao epizodista u serijama i filmova, ali je počeo da dobija i ozbiljnije uloge.

Do sada najozbiljnija posle Omara bila je u filmu Gone, Baby, Gone, koji je rađen po romanu Denis Lehejn, koja je bila jedan od scenarista serije Wire, pa se tu odlično uklopio. Glumio je detektiva iz Bostona u filmu iz 2007. godine.

Glumio je i u sjajnom muziklu A Day in The Life, koji ima samo 5,2 ocenu na IMDB-u, ali je odličan za ljubitelje hip hop muzike. Radio ga je Sticky Fingaz, član rep grupe Onyx. Svaka rečenica završava se sa hip hop pančlajnom. Na HBO se vratio 2010. godine, kada je dobio svoju drugu najpoznatiju ulogu svih vremena – Čolki Vajt u Broadwalk Empire.

Kasnije je saopštio da će glumiti svog omiljenog repera Ol’ Dirty Bastarda, čuvenog ODB iz Wu Tang klana u filmu Dirty White Boy. Rekao je da je to njegov omiljeni reper i da mu je velika čast što će glumiti nekoga ko je odrastao u istom kraju kao i on. Ipak, film na kraju nije izašao.

Glumio je u još nekoliko sjajnih filmova, kao što je The Gambler sa Majkom Volbergom, gde glumi zelenaša, a When They See Us je ostvarenje koje mu je vratilo strast prema glumi.

Vital Signs, Surounded i 892 bili su njegovi poslednji projekti.

Čuveni Omar nas je napustio u 54. godini života – prerano.

Iako se nije pojavljivao u medijima, pričalo se da se vratio starim navikama i imao problema sa drogom.

Bilo kako bilo, napustio nas je jedan veliki glumac i sjajan umetnik, koji se ostvario na više polja.

Ko hoće da nešto kaže za Majkla ili Omara, samo neka se seti pre nego što krene:

"You come at the king, you best not miss".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: