Žustra rasprava o abortusu: Od "opasno ukinuti pravo na prekid" do "to je muško pitanje" VIDEO

U Teksasu od 1. septembra abortus je zakonom zabranjen. Predsednik SAD-a je protiv ovog akta, a zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja. U Srbiji je uvek otvorena polemika oko abortusa, u kojoj je najglasnija crkva. Da li bi ovakav zakon mogao da se nađe i kod nas, i koliko su prekidi trudnoće učestali?

Život

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 03.09.2021.

15:06

Žustra rasprava o abortusu: Od
Foto: Printscreen/Prva TV

Dr Vanja Milošević, ginekolog, smatra da je rađanje osnov postojanja ljudske vrste i da je apsurdno što se to uređuje zakonom, a abortus naziva nasilnim prekidom trudnoće. On kaže i da "nije sporno da žena ima pravo da sama odlučuje ali odgovorno tvrdim da nema žene koja se nije pokajala".

Sa druge strane, psihoterapeutkinja Lidija Vasiljević je kazala da se ona nije pokajala zbog toga i da je abortus pitanje ljudskih prava a ne biologije.

"Kiretaža je bezbedna, inače se ne bi obavljala. Mnogo je opasnije ukinuti pravo na legitimni prekid jer otvaramo vrata nelegitimnima, koji mnogo gore utiču na fizičko i psihičko zdravlje žene", ističe Vasiljević i dodaje da je neophodno da se ženi pruži podrška.

"Ostavljeni ste na milost i nemilost. Uslovi u kome se porađaju su, ponašanje prema njima su katastrofalne. Znam ženu koje su se odlučuile da nemaju drugo dete. Trebalo bi da se to pitanje pokrene gde žene doživljavaju fiziške i psihičke traume", dodaje.

Milošević ipak kaže da ne opravadava prekid trudnoće, osim u slučaju silovanja, odnosno incesta. On je istakao da prekid trudnoće uvek rizik i da može da izazove ozbiljne posledice koje mogu da dovedu do fatalnog ishoda.

I dok Vasiljević kaže da to nije tačno i da ne bi trebalo razgovarati o tome bez tačnih podataka i postavlja pitanje zašto se ne postavlja odgovornost muškarca, Milošević smatra da je abortus "muško pitanje".

"Svaka žena koja se oseća sigurno uz svog muškarca, neće to želeti da uradi. U ovakvim polemikama postoji zlatno pravilo. Šta bi se desilo da je vaša majka tako razmišljala. Nisam za to da se ograničava žena, već da se afirmativno priča o rađanju. Ja sam za to da se rađa", rekao je Milošević.

Pogledajte ostatak razgovora u video-prilogu, a u komentarima nam pišite vaše mišljenje o ovoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: