Kraljica Elizabeta nema akademsko obrazovanje

Iako je upoznala mnoge političare, filmske zvezde, uspešne preduzetnike, kraljica Elizabeta nikad nije položila akademski ispit.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.08.2021.

08:30

Kraljica Elizabeta nema akademsko obrazovanje
Foto: Profimedia

Kralljica Elizabeta nije imala vremena za formalno obrazovanje, jer je od ranog doba morala da uči o monarhiji.

Dok su njena deca i unuci postigli značajne rezultate u akademskom obrazovanju i završili prestižne škole, kraljica nije pohađala tradicionalnu školu, ali se, prema pisanju stranih medija, školovala kod kuće, gde je imala istaknute učitelje.

Pre nego što je napunila sedam godina, učila je da čita, piše, svira klavir i da pleše.

Veći deo detinjstva je provela sa dadiljama, a majka je imala veliki uticaj na njenu orijentisanost ka hrišćanskoj religiji.

Kako formalno obrazovanje nije bilo prioritet njenih roditelja, ona je, još kao devojčica, imala privatne časove u vezi sa budućim kraljevskim dužnostima, jer je morala da se spremi za ulogu koja je čeka nakon abdikcije ujaka Edvarda VIII.

Kraljičin otac nije voleo školu, a njena majka je mislila da je važnije da zabavi, rekla je profesorica Kejt Vilijams, autorka knjige "Young Elizabeth" (mlada Elizabet).

Tradiciju školovanja od kuće prekinuo je njen sin, princ Čarls, koji je postao prvi naslednik britanskog prestolja koji je pohađao Univerzitet i stekao diplomu. Od samog početka od njega su svi imali velika očekivanja i bio je pod stalnom prismotrom.

Elizabeta je sa titulom dobila i obaveze koje su je sprečavale da provodi vreme sa svojom decom, ali se oslanjala na supruga kada su donošene odluke u vezi s porodicom.

Princ Čarls se školovao kod kuće, pod nadzorom Ketrin Pibls, koja je podržavala njegovu nesigurnost. Iako je bio neverovatno nadaren, stvari oko njega su ga lako ometale.

Kada je napunio osam godina, kraljica i princ Filip su doneli odluku da nastavi školovanje dalje od Palate.

U kraljevskoj limuzini, 1957. godine, dovezen je ispred škole „Hill House“ u Knajtsbridžu, jer je njegova porodica smatrala da treba da odrasta u što normalnijem okruženju, poput svojih vršnjaka.

Međutim, nakon samo šest meseci otac ga je prebacio u "Cheam Scholl" u Hamširu, u kojoj su se dečaci pripremali za odlazak u internat.

Tu se nikad nije snašao i bio je nesrećan. Nakon završetka škole, želio je da upiše Iton, ali je ipak princ Filip odlučio da upiše škotski „Gourdonstoun“ i krene njegovim stopama.

Studiranje u Gourdonstounu je bilo izazovno, studenti su dan počinjali trčanjem pre doručka, a zatim su se tuširali ledenom vodom. Čarls je priznao kako mu je Gourdonstoun pomogao i naučio ga samodisciplini i samokontroli, ali i usmerio kroz život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: