Svedočenje o haosu u Kabulu za B92.net: "Žene su ovde kao hodajući mrtvaci"

"Niko nije bezbedan, i sve je propalo", rekla je za B92.net mlada Avganistanka, koja je želela da ostane anonimna, tri dana nakon što su talibani ušli u Kabul i proglasili da je njihov rat završen.

Život

Izvor: Sanja Dojkiæ

Utorak, 17.08.2021.

15:33

Svedočenje o haosu u Kabulu za B92.net:
Foto: EPA-EFE/ALTAF QADRI

Talibani su u nedelju saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana, a predsednik te zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Isto je pokušalo na desetine hiljada Avganistanaca.

Kontaktirali smo mladu aktivistkinju iz Avganistana koja nam je kratko poručila da "niko nije bezbedan", kao i da je "sve propalo".

"Svuda je učinjena materijalna šteta. Ovde smo kao hodajući mrtvaci", rekla nam je ona kratko u prepisci.

Navela je da "niko ne može ništa da uradi povodom ove situacije jer im kontrolišu društvene mreže". UŽIVO Haos nastavljen: Ponovo obnovljeni svi letovi, talibani zapucali

"Kad budem napustila zemlju, imaću više toga da kažem"

"Kad budem napustila zemlju, imaću više toga da kažem", navodi za naš portal Avganistanka, koja je do skoro bila zaposlena u visokoškolskoj ustanovi.

Iako su talibani rekli da je njihov rat završen, čini se da je novi rat objavljen, i to ženama. Uznemirujući snimak: Čovek visi sa aviona koji poleće; pronađena tela u točku

S obzirom na to da će u novonastaloj situaciji morati da se povinuju strogom šerijatu, žene će u novom režimu biti samo seksualne robinje. Mediji se pune ispovestima žena koje su sada u permanentnom stanju straha i neizvesnosti.

Život im je sada ugrožen, zatvorene su u svojim kućama, a "smrt im preti u svakom trenutku".

Vodeće avganistanske TV stanice i dalje emituju program, ali s jednom velikom razlikom u odnosu na razdoblje pre pada Kabula u ruke talibana.

Naime, voditeljke i prezenterke nestale su s malih ekrana, javio je BBC.

Talibanska šerijatska milicija danas je počela da rasteruje okupljenu masu koja pokušava da uđe na aerodrom ili je okupljena oko njega. Britanski Gardijan je preneo priču jedne Avganistanke, studentkinje, iz Kabula koja je rekla: "sada moram da spalim sve što sam postigla".

U svojoj ispovesti je rekla da je svuda oko sebe videla "strašna lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene". Talibani majku četvoro dece tukli do smrti, nije mogla da ih posluša

Avganistanke strahuju da će talibani tući sve žene koje ne nose burke, a u javni prevoz ih ne primaju jer vozači ne žele da preuzmu odgovornost za njihov prevoz. Još gore je, piše Gardijan, po ulasku talibana u Kabul za žene iz studentskog doma, koje su izvan Kabula, koje su bile uplašene i zbunjene oko toga gde treba da idu, dok su im se muškarci smejali i dobacivali da idu i obuku burku i da su im "ovo poslednji dani na ulici".

Od jednog mladića sa kojim je pričala na ulici čula je da je "vlada predala Kabul Talibanima", a na pitanje da li se plaši za svoju budućnost jedan muškarac joj je rekao: "Sada je suština ostati živ".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: