- Vesti -

Kako su zatvorenici u Novom Pazaru uspeli da se "oslobode" VIDEO

Prvi put u istoriji kazneno-popravnog sistema u Srbiji, grafiti i murali koje su osmislili zatvorenici naći će se unutar jednog zatvora, što je dokumentovano i kroz film.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Naime, osuđenici Okružnog zatvora u Novom Pazaru učestvovali su u radionici slikanja, a njihova dela sa motivima prirode, slobode i ljubavi našla se se na velikim formatima zidova šetališta.

Marina Kovačević, rediteljka dokumentarnog filma o zatvorenicima, kaže da su oni u početku bili uzdržani, ali kako je umetnost "spoj kreacije i socijalnog uključivanja", ovo je i način da im se podigne samopouzdanje.

Glavna projekcija dokumentarnog filma predviđena je za septembar u Novom Pazaru, a u njemu su zatvorenici, od kojih neki služe kaznu i za teža krivična dela, prikazani na sasvim drugačiji način.

"Jedan osuđenik je rekao da nije bio u zatvoru dok je slikao - imao je priliku da se izopšti. Oni su te radove kasnije unosili u svoje sobe. Motivi su bili i lične prirode, pa je tako jedan osuđenik naslikao svoju majku", ističe rediteljka.

Ona dodaje da je ideja bila da se zatvorenicima omogući da kreativno vizualizuju svoj unutrašnji sadržaj i da se na taj način "oslobode".

"Uz podršku Ministarstva pravde, odnosno Uprave za izvršenje krivičnih dela i Okružnog zatvora u Novom Pazaru, misiju OEBS-a u Srbiji, nemačke organizacije Help, Centra za strateške projekte, Polimark fondacije, želeli smo da oplemenimo prostor u okviru dva šetališta zatvora, gde osuđenici provode svoje jedino slobodno vreme".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu