Doneo je Izraelu istorijsko zlato, ali šampion neće moći da se oženi - "nije Jevrejin"

Sportista Artjom Dolgopjat, drugi izraelski osvajač zlatne olimpijske medalje u gimnastici, ne može da se venča u državi Izrael, rekla je njegova majka u nedelju.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

10:51

Doneo je Izraelu istorijsko zlato, ali šampion neće moći da se oženi -
Foto: Profimedia

Dolgopjat, koji je u nedelju na Olimpijskim igrama u Tokiju svojoj zemlji doneo istorijsko zlato u svojoj disciplini, sudeći po jevrejskim zakonima - nije Jevrejin.

Njegova majka, Angela, nije Jevrejka, rekla je u nedelju za "Radio 103FM", što znači da joj ni deca nisu Jevreji. Artjomov otac je Jevrejin, rekla je.

Izrael nema odredbe o građanskom braku, a građani se mogu venčati samo preko uspostavljenih verskih institucija, poput Glavnog rabinata, koji venčava samo pripadnike iste vere.

Porodica Dolgopjat je emigrirala iz Ukrajine kako bi Artjomu obezbedila bolje uslove da napreduje u svojoj disciplini.

Na pitanje radijskog voditelja kada bi Artjomu mogao da joj rodi unuče, Angela je rekla da ima devojku iz Belorusije sa kojom živi već tri godine. Ali "država mu neće dozvoliti da se oženi", rekla je ona, misleći na nedostatak odredbi o građanskom braku u toj zemlji.

Oko 9.000 parova svake godine sklapa građanske brakove u inostranstvu, međutim, oni nisu mogli da uđu u zemlju tokom pandemije kovida 19, što je mnoge ostavilo bez prihoda.

Angela je rekla da je Artjomu bilo teško da putuje i trenira upravo zbog zahtevnih uslova koji su bili na snazi. Njeni komentari izazvali su debatu na društvenim mrežama po tom pitanju. "Pravo na venčanje u vašoj zemlji ili u skladu sa vašom savešću nije povezano sa olimpijskim medaljama ili bilo kojim drugim dostignućem, već sa nečim što svaka zemlja treba da omogući svim svojim građanima", napisao je na Tviteru laburistički poslanik Gilad Kariv, bivši vođa Reformskog pokreta u Izraelu.

"To je osnovno pravo, ili ukratko, Artjomu, vi, šampionu, i dalje ćete donositi medalje, a mi ćemo se i dalje snažno boriti da vam omogućimo slobodan izbor u vezi sa brakom i razvodom", napisao je Kariv.

Iako su Laburistička partija i stranka "Merec", obe članice vladajuće koalicije, za građanski brak, njihovi koalicioni ugovori sa "Strankom budućnosti" samo propisuju da strane rade na unapređenju "rešenja za partnerski status parova koji ne mogu da se venčaju".

Koalicioni sporazum između "Stranke budućnosti" i "Jamine" - političkog saveza desničarskih stranaka, koji ima prednost u odnosu na sve ostale sporazume, ne uključuje klauzule o unapređenju građanskog braka. Tačnije, navodi se da neće biti sprovedene reforme trenutnog "statusa kvo" po pitanjima vere i države, osim ukoliko se unutar koalicije ne postigne dogovor o takvim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: