I cveće za olimpijske pobednike ima posebno značenje

Cveće koje se na svečanostima dodele olimpijskih medalja u Tokiju uručuje vrhunskim svetskim sportistima većinom potiče iz severoistočnih japanskih pokrajina koje su 2011. razorene potresom i cunamijem i pogođene posedicama topljenja reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Život

Izvor: index.hr

Nedelja, 01.08.2021.

13:27

I cveće za olimpijske pobednike ima posebno značenje
Foto:EPA/FAZRY ISMAIL

Osvajanje olimpijske medalje je veliki trenutak za svakog sportistu, ali buketi – njih više od pet hiljada koje će dobiti olimpijski i paraolimpijskim pobednici – ove godine imaju posebno značenje i njime domaćini takođe odaju počast žrtvama nesreće u Fukušimi.

Gotovo 20 hiljada ljudi stradalo je u katastrofama koje su zahvatile japanske prefekture Ivate, Fukušimu i Mijagi. Upravo iz ovih pokrajina potiče većina cveća koja će biti uručena pobednicima na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Svetložuti suncokreti, koji dominiraju buketima, potiču iz pokrajine Mijagi, a posadili su ih članovi porodice stradale dece. Porodice su cveće posadile na padinama brda na kojima su njihova deca pobegla pred cunami.

Belo i ljubičasto cveće potiče iz Fukušime, a uzgojeno je u sklopu inicijative koja je pokrenuta za oživljavanje lokalne ekonomije nakon katastrofe koja je uništila tamošnju poljoprivredu.

Mali svetloplavi cvetovi uzgajaju se u Ivateu, obalnom području koje je 2011. uništio cunami.

Buket se još sastoji i od jarko zelenih cvetova aspidistre koji su uzgojeni u Tokiju i izabrani su kao predstavnici grada domaćina Igara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: