Sabor trubača u Guči biće održan uz posebne mere bezbednosti koje se tiču kovida 19

Povodom jučerašnje sednice Kriznog štaba, u Čačku je danas održana vanredna sednica Saveta Moravičkog upravnog okruga.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2021.

14:06

Sabor trubača u Guči biće održan uz posebne mere bezbednosti koje se tiču kovida 19
Foto: RINA

Na sadnici se razgovaralo o smernicama za ponašanje građana, kao i o inspekciji za održavanje predstojećih manifestacija, pre svega Sabora u Guči, Sabora violinista u Pranjanima, Nušićijade u Ivanjici i Kupusijadi u Mrčajevcima.

Sastanku je prisustvovala ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, koja je i članica Kriznog štaba.

"Vrlo nam je važno da organizatori shvate da država, odnosno Krizni štab jeste za to da se ovakve manifestacije održavaju, ali nam je još važnije zdravlje stanovništva", priča ministarka, dodajući da svi moraju da podele odgovornost, uključujući organizatore, policiju, inspekciju, a i same građane.

"Guča će ove godine biti organizovana drugačije u odnosu na prethodne godine. Mi smo se dogovorili da sprovedemo "branjenu zonu" gde će u dužini od 7 km biti organizovana teritorija na kojoj će se strogo kontrolisati pristup, ali Guča nije samo taj prostor oko stadiona, već cela varošica", priča ona.

Samo vakcinisani građani i oni sa negativnim PCR testom moći će da uđu u branjenu zonu. Organizovaće se punktovi za kontrolu, gde će se ljudi proveravati. Za vakcinisane ljude biće poseban ulaz i izlaz, bez stajanja.

"Za nevakcinsane građane omogućili smo tridesetak punktova, omogućićemo i brzo testiranje i vakcinaciju. I zato samo podelom odgovornosti između organizatora, inspekcija i građana možemo da idemo u Guču sa minimalnim rizikom. Ova manifestacija je primer za održavanje svih narednih manifestacija ”, rekla je ministarka Marija Obradović.
Foto: RINA
Ona je dodala da će svakodnevno u medijima obaveštavati da Guča neće biti ista kao ranije, i da će imati restriktivan pristup.

"Razmišlja se o tome da se uvede i vrsta narukvica kojima će učesnici biti obeleženi zbog lakšeg kretanja i funkcionisanja, kao što je to bio Egzit festival. Nije isključeno da će dan ili dva pred Guču ona biti zabranjena od strane Kriznog štaba, isključivo u interesu zdravlja nacije”, zaključila je Obradović.

Sastanku je prisustvovao i Goran Stamenković, rukovodilac Radne grupe za inspekcijski nadzor širenja kovida 19, koji je naglasio da je odgovornost na svima.

"Ono što mogu da kažem da je Moravički upravni okrug inače prepoznat kao jedan od najbolje organizovanih okruga vezano za rad i kontrolu inspekcijskih službi po pitanju kovida. Podaci govore da su bili aktivni i agilni, izricali su i mere i prekršajne naloge. Biće rigorozne kontrole na samom ulasku na manifestaciju i striktnom poštovanju svih mere koje su propisane uredbom Vlade i uredbom ministra zdravlja. Bez dobijene saglasnosti, koja se može povući na dan samog festivala ili dan ranije, ovakvi događaji se apsolutno ne mogu sprovesti”, zaključio je Stamenković.

Sabor trubača u Guči biće održan uz posebne mere bezbednosti

Foto: RINA
Sabor trubača u Guči biće održan uz posebne mere bezbednosti koje se tiču kovida 19, saopštio je danas predsednik Opštine Lučani i Saborskog odbora Milivoje Dolović.

U saopštenju stoji da će manifestacija biti obezbeđena sa dovoljnim brojem punktova na kojima će se kontrolisati i sprovoditi epidemiološke mere. Za ulaza u Guču biće potrebna potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu. Za one goste koji nemaju navedene potvrde, vršiće se testiranje brzim antigenskim testom na licu mesta.

Organizator Sabora u saradnji sa Domom zdravlja Lučani i Ministarstvom zdralja RS će obezbediti dovoljne količine brzih antigenskih tesotva a testiranje će sprovoditi radnici Doma zdravlja Lučani, uz pomoć kolega iz Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: