U Saudijskoj Arabiji pronađen natpis poslednjeg kralja Vavilona

Natpis star 2.550 godina, napisan u ime poslednjeg kralja Vavilona Nabonida, otkriven je na bazaltnoj steni na severu Saudijske Arabije, saopštila je Komisija za turizam i nacionalno nasleđe te zemlje.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2021.

09:03

U Saudijskoj Arabiji pronađen natpis poslednjeg kralja Vavilona
Foto: Shutterstock/Couperfield

Gravura na vrhu natpisa prikazuje kralja Nabonida kako drži skiptar, kao i još četiri slike, među kojima su cvet, zmija i prikaz Meseca.

Veruje se da te slike imaju religiozno značenje, prenosi "Live science". Ispod gravura je oko 26 redova klinastog pisma, koje trenutno dešifruju stručnjaci.

To je, ističe se u saopštenju, najduži natpis na klinastom pismu ikada pronađen u Saudijskoj Arabiji, preneo je Historiblog.

Natpis je pronađen u Al Hajtu u regionu Hail, gde se nalaze brojne drevne lokacije, među kojima su ostaci tvrđava, umetnost u kamenu i vodovodne instalacije.

Kralj Nabonid vladao je od 555. do 539. godine pre nove ere. Vavilonsko carstvo se prostiralo od Persijskog zaliva do Sredozemnog mora, a Nabonid je na pocetku vladavine osvojio deo današnje Saudijske Arabije, gde je ostao do 543. godine pre nove ere. Zašto je odlučio da duže vreme živi u današnjoj Saudijskoj Arabiji, stvar je rasprave među istoričarima, a pojedini stručnjaci smatraju da su verovatni razlog sukobi sa vavilonskim sveštenicima.

Na kraju Nabonidove vladavine Vavilonsko carstvo se našlo na udaru Persijskog carstva, koje je predvodio kralj Kir Veliki . Persijanci su zauzeli Vavilon 539. godine pre nove ere, a Vavilonsko carstvo se srušilo.

Sudbina Nabonida posle sloma nije poznata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: