Astronaut Džef Bezos vratio se na Zemlju; "Najbolji osećaj ikada" FOTO/VIDEO

Najbogatiji čovek na svetu, osnivač Amazona Džef Bezos, sleteo je na Zemlju posle leta u svemir. Posle 15 uspešnih probnih letova bez ljudi, ovo je prvi svemirski let njegove kompanije "Blu oridžin" na kojem je bila prisutna posada.

Život

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2021.

14:45

Default images

Bezos je poleteo u 15:12 po srednjoevropskom vremenu, a prvi let izvela je raketa nazvana "Nju Šepard" (New Shephard), nazvana po Alanu Šepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Sa Bezosom u svemir su putovali njegov mlađi brat Mark Bezos, Vali Fank, 82-godišnja pionirka svemirske trke, i Oliver Demen, 18-godišnjak koji je bio i prvi komercijalni putnik.
Foto:Tanjug/Blue Origin via AP
Iz Astronautskog centra je posada u odelima izašla u 14:18, sa Džefom Bezosom na čelu. Porodica i tehnička lica uz aplauz su ispratili astronaute na lansiranje. U tom trenutku ostalo je 45 minuta do poletanja.

Astronauti su pre ovog poletanja proveli sate u kapsuli za simulaciju lansiranja u Astronautskom trenažnom centru. Kapsula koja simulira lansiranje, u sebi ima podešeno simuliranje zvuka, pokreta, vibracija i pritiska.

Pre nego što su se smestili u kapsulu, svako od njih je po tradiciji zazvonio na zvono koje je postavljeno ispred kapsule.

Plan je inače bio da raketa povezana za kapsulu leti sedam minuta do svemira, gde bi nakon toga u roku od 20 sekundi pustila kapsulu koja će tada biti u svemiru. U toku spuštanja kapsula oslobađa posebne padobrane, koji je bezbedno spuštaju na zemlju.
Foto:Tanjug/Blue Origin via AP
Kapsula je, nakon vremena provedenog u svemiru, tačno u 15:15 počela da se spušta. Za to vreme gledaoci su mogli da čuju smeh milijardera Džefa Bezosa i njegove posade, koji govore koliko su ponosni na ovaj projekat.

"Ovo je divno. Imali smo veoma srećnu reakciju ovde", izgovorio je Džef Bezos.

Raketa se polako i veoma mirno spustila na zemlju dok je kapsula koji minut duže provela u vazduhu. Nakon što se i ona bez problema spustila na zemlju, u 15:22 po našem vremenu, Bezos je uzviknuo - "Ovo je za mene bio najbolji dan u životu!"
Foto:Tanjug/Blue Origin via AP
Astronauti su nakon toga mirno sačekali da po njih dođu tehnička lica koja su ih izvukla iz kapsule, a Bezos je sa palcevima na gore usnimljen dok su trajale pripreme za otvaranje kapsule.

Pozdravljen je uz aplauz i uzvike svih okupljenih, a iz kapsule je izašao sa kaubojskim šeširom na glavi, tačno u 15:31 po evropskom vremenu. Odmah nakon sletanja je zagrlio svoju majku, zatim se pozdravio sa okupljenim članovima porodice, prijateljima i timom koji je radio na ovom poduhvatu.

Otvoren je i šampanjac.
Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: