"Dušo, uništen je tvoj raj"

Kada je ogromna količina vode ušla u sredu u stari miln Angelike Kamper i Rudolfa Diša, želeli su samo jedno: da svoje životinje dovedu na sigurno. Ali većina njih nije preživela poplavu.

Život

Izvor: B92, FAZ

Petak, 16.07.2021.

12:45

Foto: Profimedia

Sledećeg dana Rudolf Diš držao je u vazduhu komadić tkanine natopljen blatom. "Šta je to bilo?", pitao je svoju partnerku. Ona je slegnula ramenima. "Mislim da je to bila tvoja haljina, znaš? Prelepo", kaže Diš. "Baci to. Ionako to ne mogu da očistim", odgovorila mu je Angelika Kamper.

UŽIVO Nemačka zavijena u crno, više od 1.000 ljudi nestalo; "Nikada nismo videli ovakvu katastrofu" FOTO/VIDEO

Ni gumene čizme i pantalone koje nosi nisu njene. Pozajmila ih je od prijatelja jer Angelika Kamper nema sada ništa drugo. Kada se reks pretvorila u bujicu, nivo vode je porastao i voda je ušla u kuću, nije imala vremena da spasi svoje lične stvari. Važnije je bilo odvesti 24 kokoške na sigurno.

Nije očekivala da će se voda popeti na gotovo dva metra, i znala je da će se sve kokoši utopiti. Mlin, izgrađen 1740. godine, kuća je Dišovih predaka i zapravo se idilično nalazi u malom selu Meserih na zapadu Ajfela, nedaleko od reke.

Tu je mali drveni most koji vodi u vrt, koji je za Angeliku Kamper srce imanja. "Moj muž je rekao: 'Dušo, tvoj raj je uništen. Ali bašta je najbolje prošla", rekla je Angelika Kamper.

"Ne znam da li ćemo uspeti"

Foto: Profimedia
Od idile nije ostalo ništa. "Ovde je kao u Veneciji, bez vode kuća više ne bi stajala", objašnjava Angelika Kamper, prelazeći preko mrtve ćurke koja je ležala na mostu.

Ne zna kome pripada niti odakle je došla. Voda bez koje kuća ne može da postoji pokazala je u sredu svoju razornu stranu.

"Blato je ovde bilo visoko dva metra", kaže ona, pokazujući na smeđu liniju na zidu u trpezariji.

Napolju, tri sanitarna vozila Bundesvera grme pored starog mlina. Smeđe-sivo blato pere se sa ulica. Diš stoji na ulaznim vratima i briše mulj i iz kuće izbacuje blato. Sunce se probija kroz tamne oblake i obasjava gomilu nameštaja i smeća koja leži pored ulaznih vrata.
Foto: Profimedia
To je samo delić onoga što će Diš i Amgelika Kamper morati da ponovo nabave narednih dana. Većina je još uvek u kući. Teški nameštaj od punog drveta, vrata, klupe, ormari, električni uređaji.

Miriše na vlagu i zemlju. Još su zauzeti ostalim sobama, tako da nisu stigli da vide kolika je šteta u kuhinji.

Prikolice više nema, da li će se njihov automobil pokrenuti - ko zna. Oni su već zabrinuti kako će se finansijski izboriti sa poplavom. "Ne znam da li ćemo uspeti", uzdahuje Angelika Kamper.

Diš i Angelika Kamper su zapanjujuće prisebni - iako stoje ispred ruševina svog doma.

"Jednostavno ste nemoćni", kaže Angelika Kamper. U jednom trenutku preostalo je samo da spasu piliće, mačke i pse. Srećom, konji su na sigurnom. Pilići su se utopili, od njihovih šest pataka još su žive samo dve, tezge su polomljene, njihova imovina i stvari uništene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: