Ričard Brenson će se "zapljunuti" u svemiru pre Bezosa?

Multimilijarder Ričard Brenson dobio je dozvolu da organizuje komercijalna putovanja do ivice svemira letelicom svoje kompanije "Virdžin galaktic".

Život

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

15:27

Ričard Brenson će se
Foto: Profimedia

Do sada je Brensonova kompanija posedovala licencu, pomoću koje je mogla da obavlja samo probne letove.

Međutim, Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo u petak je dala "Virdžin galaktiku" neophodno odobrenje da prevozi putnike u svemir, koji će za to plaćati kompaniji.

Ričard Brenson se sprema za let u svemir

Oko 600 ljudi već je uplatilo depozite kompaniji britanskog preduzetnika, i svi čekaju da se provozaju na visini od 90 km, da iskuse bestežinsko stanje i da vide zakrivljenost Zemlje.

"Ne dozvolite Bezosu da se vrati na Zemlju"

Među superbogatim putnicima nalazi se i veliki broj filmskih i muzičkih zvezda. "Virdžin galaktkc" će ih poslati u svemir sa namenske svemirske luke u američkoj pustinji Novi Meksiko.
Foto: Profimedia
Dozvola je usledila nakon uspešnog probnog leta aviona "Juniti", 22. maja, koji je ispunio sve tehničke uslove po standardima Uprave za vazduhoplovstvo.

Kompanija je odredila raspored letova za ovu godinu, a nastaviće da radi na unapređenju usluga koje će ponuditi svojim klijentima. Na predstojećem letu aviona "Juniti" biće četvoro zaposlenih u kompaniji, dok će sam Ričard Brenson putovati u narednoj turi.

Džef Bezos ostvario životnu želju - ide u svemir, i to svojom letelicom

U javnosti se spekulisalo da bi Brenson mogao da pomeri let za 4. jul, kako bi u svemir stigao pre Džefa Bezosa koji to planira 20. jula, letelicom svoje kompanije "Blu oridžin".

Ipak, kako su za BBC rekli iz "Virdžin galaktika", vreme Brensonovog leta nije određeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: