Biljana Srbljanović o Petnici: "Kad glumice svedoče, kažu da su k**** - šta ćemo sad reći?"

Dramaturškinja Biljana Srbljanović se na Fejsbuku oglasila povodom seksualnog zlostavljanja u istraživačkoj stanici Petnica koje je pet devojaka prijavilo, ali i rastućeg broja slučajeva polnog i seksualnog uznemiravanja koji su dospeli u javnost.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

10:20

Biljana Srbljanović o Petnici:
Foto: EPA-PHOTO/EPA/GORANKA MATIC/STR/as/gh/ow

"Do sada smo slušali brojna neprilična opravdanja: hoćeš da budeš glumica - sama si kriva ako si zlostavljana. Punoletna si bila - sama si kriva što si zlostavljana. Nisi prijavila - sama si kriva što si zlostavljana. Sada imamo tačnu analizu, bukvalno šemu kako zlostavljanje funkcioniše i ne, nisu same krive i da, prijavile su", započinje svoju objavu Biljana Srbljanović.

Biljana Srbljanović reagovala na optužbe protiv Lečića: Jasna i surova poruka FOTO

Navodi da je "'kul čika' u Petnici godinama opijao maloletnice i slikao ih gole u šumi. I sad mu niko ništa ne može?!", te kako je predator iskoristio maloletne devojčice, sad naučnice, od kojih su neke bile u besvesnom stanju, kao i da su nadležni znali.

Dramaturškinja se dalje pita šta bi bilo da su bila u pitanju muška deca i da li bi sve ovo bilo "tako zataškavano, tako prećutano i da li bi iko sumnjao u iskaz žrtve?" Potom se osvrće na komentare koji su se pojavili od prve ispovesti kako Danijele Štajnfeld tako i Milene Radulović kada su istupile sa svojim iskustvom seksualnog nasilja, te pokazuje besmisao zluradih komentara na njihov račun.

"Dušo, kaži ko te silovao, verujemo ti"; "Kada sam izgovorila Lečićevo ime - muk"

"Nema alibija niti patrijarhalne matrice koja će devojčicama da sudi, jer su želele da se 'probiju' i postanu poznate. Nisu glumice i pevačice. Nisu dramaturškinje. Naučnice su", napisala je Biljana Srbljanović u svojoj objavi.

Biljana Srbljanović: "Aleksić je uzimao decu pod svoje, da bi ih monstruozno napao"

Ona primećuje da se često na hrabra istupanja žrtava nasilja komentariše da "ispada da su odjednom sve žene zlostavljane", ali dodaje da nije odjednom, nego da žene, devojke, devojčice sve ovo trpe decenijama, ali ćute, jer znaju da će ih okolina osuđivati a i počinioci često prolaze nekažnjeno, ili nedovoljno kažnjeno.

Biljana Srbljanović ističe da naše društvo ima problematičan odnos prema ženama u određenim profesijama kada istupe i kažu da su žrtve zlostavljanja.

Milena Radulović podržala žrtve iz Petnice: "Hvala im, zaštitile su neke nove devojčice"

"Kad su mlade glumice svedočile, rekli su - to su sve ku**e, iako su u pitanju deca-žrtve. Kad su studentkinje svedočile, rekli su - to su sve ku**e, radile su svašta za ocenu. Kad svedoče naučnice, koje su u vreme zlostavljanja bile talentovane i prepametne štreberke, koje neće slavu i same dobijaju najbolju ocenu, šta ćemo reći? Prepametna deca su ipak samo deca", izričita je ona.

Potom ističe da devojčice koje su proživele seksualno zlostavljanje u istraživačkoj stanici Petnica "nisu bile glupe nego samo nezaštićene" te kako ćemo pomoći ako podržimo svaku žrtvu, menjamo zakone i ako "ne blatimo one koji jedini nešto rade".

Kritikovala i Vesnu Pešić

U drugoj objavi, Biljana Srbljanović se osvrnula na komentare Vesne Pešić, u kojima nekadašnja političarka kritikuje žrtve što nisu ranije prijavile nasilje koje se dešavalo u istraživačkoj stanici Petnica.

"Svaki put kad se pitate - a što nisu odmah prijavile - setite se ovoga: jesu, prijavile su, ali je direktor izbrisao hard-disk sa slikama gole dece, a intelektualna elita žrtvama rekla da su same krive", napisala je ona uz objavu Vesne Pešić.

Nakon što je Vesma Pešić priznala da nije pročitala izvorni tekst pre nego što je iznela svoj stav na društvenim mrežama, Biljana Srbljanović je rekla:

"Vidi se iz 'tvitEva' da nisam čitala, ali sam se ****** o decu-žrtve seksualnog zlostavljanja, jer sam tako u mogućnosti i niko mi se neće zahvaliti na saradnji."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: