- Vesti -

Advokat o slučaju devojčice koja beži od oca: "Trebalo je da Centar sasluša majku" VIDEO

Povodom slučaja devojčice koja je već nekoliko puta bežala iz kuće, u kojoj se nalazi od januara 2020. godine, na osnovu privremene mere kojom je sud dodelio starateljstvo ocu, govorilo se i pisalo u medijima. Međutim, ni nakon tvrdnji majke da njena ćerka na različite načine traži pomoć i trpi psihičko zlostavljanje, a tvrdi i da joj je slala slike fizičkih povreda, nisu reagovale nadležne institucije.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Kako je rekla Marijeta Savić, majka devojčice, slučaj je prijavila policiji, ali niko nije saslušao njenu ćerku. Takođe tvrdi da od Centra za socijalni rad nema povratnu reakciju, dok su sa ocem razgovarali i ocenili da nema ničeg spornog. Da li i ko treba da reaguje u ovom slučaju?

Majka devojčice koja beži od oca: "Ima povrede, upadaju joj u kupatilo, stric je zove šećer" VIDEO

"Ukoliko su istiniti navodi majke, postupak bi trebalo da se sprovodi po hitnoj proceduri", kaže za Televiziju Prva advokat Dušan Marković i dodaje da je ovde problem što majka nije saslušana u Centru za socijalni rad.

"Majka bi morala da bude ispitana o tome koliko je podobna, što će na kraju sud da utvrditi i da reaguje u skladu sa tim", rekao je Marković.

On dodaje i da je kod porodičnih sporova, koji bi trebalo da su zatvoreni za javnost, pravilo da se hitno sprovodi postupak, iako može i da se oduži u komplikovanim slučajevima.

"Pomenuti slučaj je takav i normalno je da postupak potraje, ali ovde je postupak pokrenut 2019. godine, a devojčica je kod oca od januara 2020. Izgleda kao probijanje roka", kaže Marković.

Inače, majka tvrdi da je prilikom veštačenja o njenoj podobnosti dobila zadovoljavajuće mišljenje lekara, što je, prema rečima advokata, u postupku jače od nalaza Centra za socijalni rad.

Takođe, Marković kaže da ta privremena mera o dodeljivanju starateljstva ocu, koju je sud doneo na osnovu nalaza Centra za socijalni rad, iz razloga najboljeg interesa deteta, ne prejudicira konačni ishod slučaja.

"Sud na kraju donosi prvostepenu odluku. Nezadovoljna strana ima pravu na žalbu, a onda odlučuje drugostepeni sud, koji će doneti konačnu odluku", kaže advokat.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu