- Vesti -

Iz muzeja u bolnicu: Šta krije mumija drevnog egipatskog sveštenika?

Drevni Egipat sudario se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija podvrgnuta CT-u u italijanskoj bolnici, a sve u okviru istraživačkog projekta za otkrivanje njenih tajni, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Jaroslav Moravcik
Foto: Shutterstock/Jaroslav Moravcik

Možda vas zanima:

Istorija i arheologija: Najstarija egipatska mumija trudnice pronađena u Poljskoj

Kletva mumije: Otkriće tajne grobnice mu promenilo život VIDEO

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz Bergamskog građanskog arheološkog muzeja u milansku bolnicu Polikliniko, gde će stručnjaci osvetliti njegov život i običaje sahranjivanja od pre skoro 3.000 godina.

"Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule", izjavila je Sabina Malgora, direktorka Projekta za istraživanje mumija.

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog izmedju 900. i 800. godine pre nove ere, gde je ime Ankhekhonsu, što znači "bog Khonsu je živ", ispisano na pet mesta.

Istraživači veruju da mogu da rekonstruišu život i smrt egipatskog sveštenika i razumeju koje su vrste proizvoda korišćene za mumificiranje tela.

"Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja - možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja", rekla je Malgora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu