- Vesti -

Pevačica pisala Bajdenu: "Američka zastava više ne predstavlja slobodu i demokratiju"

Američka pevačica Mejsi Grej izjavila je da je potrebno redizajnirati američku zastavu jer aktuelna zastava SAD "više ne predstavlja demokratiju i slobodu", i da je potrebno da nova zastava predstavlja raznoliku populaciju SAD.

Izvor: Headliner.com
Podeli
Foto:EPA/ ALEXANDRA WEY
Foto:EPA/ ALEXANDRA WEY

Pročitajte još:

Majkl Oven u "napadu": Od rijaliti zvezde tražio da mu šalje eksplicitne slike

U sklopu teksta napisanog 19. juna povodom američkog praznika u znak sećanja na emancipaciju porobljenih Afroamerikanaca, Mejsi Grej je započela svoj tekst opisujući nastanak zastave SAD. "Borbena zastava Konfederacije, koja je izrađena kao simbol protivljenja ukidanju ropstva se istrošila. I više je često ne vidimo" – napisala je Grej i dodala da je tu zastavu zamenila sadašnja zastava.

Obraćajući se predsedniku SAD Džou Bajdenu, potpredsednici Kamali Haris i članovima Kongresa, Mejsi Grej napisala je da je američka zastava "oteta poput nekog koda za određeno verovanje. Bog blagoslovio te koji u to veruju, oni tu veru mogu i ostvariti".

Dodala je da je, i poput zastave Konfederacije, aktuelna zastava "otrcana, podeljena i netačna" i da više ne predstavlja sve ljude. "Nije fer biti prisiljen na poštovanje takve zastave. Vreme je za novu zastavu" prenosi Headliner.

Objašnjavajući razlog zašto su na zastavi bele pruge, Grej je napisala kako je u Smitsonijanu dokumentovano da one predstavljaju čistoću i nevinost, i napisala: "Amerika je sjajna. Lepa je. Čista nije. Razlomljena je i u komadima". Na kraju tog odlomka se zapitala: "A šta da te pruge nisu samo bele boje?"

Bajden smanjio bivšeg predsednika?

Komentarišući zvezde na zastavi napisala je: "Ima ih 50, a trebalo bi da ih bude 52. D.C. i Portoriko decenijama lobiraju za samostalnu državu. Obe su zbog toga uskraćene jer bi državnost omogućila izabranim predstavnicima svake od tih država mesto u Beloj kući. Pod pretpostavkom da bi predstavnici D.C.-a bili afroamerički, a portorikanski predstavnici hispanoamerikanci, krajnja pretpostavka je da bi ti izabrani zvaničnici bili demokrate. Ali i to je rasistički pogled".

Predlažući redizajn zvezda na zastavi, Mejsi Grej se upitala: "Šta ako bi zvezde bile boje svih nas – vaše nijanse kože i moje nijanse kože – kao lestvice melanina? Plava boja predstavlja budnost i istrajnost; a crvene pruge znače hrabrost. Amerika je sve to".

Grej je zaključila svoj tekst sledećom opaskom: "Šezdeset dve godine kasnije, 2021. godine, promijenili smo se i vreme je za resetovanje, transformaciju. Zastavu koja predstavlja sve države i sve nas".

Današnja je zastava SAD u upotrebi je od 4. jula 1960. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu