- Vesti -

Grabljivica, a lepotica: Beli mišar prvi put snimljen u Srbiji

U okolini Šida prvi put u Srbiji snimljen je beli mišar, primerak sa retkim fenomenom nedostatka crnog pigmenta, melanina, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mišar je inače najčešća ptica grabljivica u Srbiji, a tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan.

Orintolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu. Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, belog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima.

Članovi društva Nataša Tomić i Marko Šćiban u petak 11. juna posetili su okolinu sela Sot kako bi proverili te navode i usapeli da uoče potpuno belu pticu grabljivicu.

"Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka Suncu", objašnjava Šćiban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu