- Vesti -

Dečak iz Srbije 13 godina bez ličnog imena VIDEO

U Doljevcu živi dečak koji 13 godina nije imao lično ime, zbog čega nije mogao da ostvari adekvatnu zdravstvenu zaštitu iako je ustanovljeno da ima dijabetes.

Izvor: B92/TV Prva
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naime, roditelji su propustili da dečaku daju ime u zakonskom roku, nakon čega su otišli u inostranstvo, a brigu o dečaku i njegovoj braći i sestri preuzeli su baba i deda.

Nakon njihove smrti, deca su više meseci živela sama, dok se iz inostranstva nije vratio njihov otac. Dečakova majka je pre više godina napustila porodicu. Dečak sada živi sa braćom, od kojih su dvojica punoletni.

Prošle godine je ustanovljeno da ima dijabetes, i morao je da plaća lekove. Jednom prilikom je, bez zdravstvene knjižice, primljen u KC Niš zbog izuzetno lošeg stanja - imao je šećer preko 40.

Organizacija "Praksis" pomogla je ovom dečaku, za čiji slučaj je saznala prošle godine, a dečak je nakon 9 meseci dobio ime, matični broj i državljanstvo.

"Obratili smo se Centru za socijalni rad ali su oni bili pri stavu da nije moguće odrediti lično ime deteta bez učešća roditelja, s obzirom da je njegova majka u Nemačkoj. Zatim smo se obratili Zaštitniku građana, koji je pokrenuo postupak i u roku od dva meseca dečak je dobio JMBG i državljanstvo, a uz saradnju sa RFZZO dobio je zdravstveno osiguranje i knjižicu", kaže Marijana Luković, izvršna direktorka "Praksisa".

Ona dodaje da je dečak je dobro, i da sad amože da dobije adekvatnu medicinsku negu, da ide na redovne kontrole i dobija terapiju.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu