Ko je otkrio Antarktik - Maori pre Britanaca i Rusa?

Najnovije studije usmene istorije sugerišu da su Maori prvi otkrili Antarktik kada je njihov istraživač Hui Te Rangiora putovao tamo još u sedmom veku.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 11.06.2021.

15:45

Ko je otkrio Antarktik - Maori pre Britanaca i Rusa?
Foto: Profimedia

Prisila Vedži, predvodnik ovog projekta sa univerziteta u Otagu, saopštila je da su pronašli vezu sa Antarktikom koja potiče iz najranijih tradicionalnih putovanja i da je "uzimanje u obzir istorije nedovoljno zastupljenih Maora važno za savremene i buduće programe antarktičkog istraživanja", piše Gardijan.

Univerzitet u Otagu objavio je da se nakon kombinovanja književnosti i usmene istorije došlo do zaključka da su Maori, staroseledački narod sa Novog Zelanda, prvi ljudi koji su istraživali okolne vode Antarktika, a možda i dalje kontinent.

Usmene istorije plemena Maori, Ngati Rarua i Te Ati Ava, pričaju da je prvi čovek koji je otputovao na Antarktik bio je polinezijski istraživač Hui Te Rangiora.
Foto: Profimedia
Istraživači pišu da ''polinezijski narativi o putovanju između ostrva uključuju putovanje u antarktičke vode, gde je Hui Te Rangiora sa svojom posadom i brodom Te Ivi o Atea plovio u sedmom veku".

Prema usmenim tradicijama, taj okean su nazvali smznutim okeanom na kome su se suočavali sa ''ženom koja boravi u planinama, čiji se pramenovi talasaju u vodi i na površini mora sa varljivom morskom životinjom koja roni u velike dubine - maglovito i hladno mesto koje sunce ne vidi".

Istorija kaže da je morski mornar Te Atu prvi Maor i Novozelanđanin koji je 1840. godine gledao obalu Antarktika. Fabijan Gotlib i Mikail Lazarev smatraju se prvim istraživačima koji su otkrili kontinent Antarktik 1820. godine kada su pronašli ledeni breg Fimbul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: