U Hrvatskoj viđena ajkula, ima li razloga za paniku?

Ajkula duga dva metra viđena je u plićaku u Korčuli - i to ne velika bela ajkula, već plava ajkula. Pas koji živi na Jadranu, uglavnom jede ribu i sitan plen, a retko napada ljude. Verovatnoća da čoveka napadne ajkula je jedan na 11 miliona.

Život

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

12:11

U Hrvatskoj viđena ajkula, ima li razloga za paniku?
Foto:Shutterstock/Rajat Kreation

"Retko se dogodi da dođe do plićaka. Razloga je mnogo. Jedan da se hrani, drugi čisti od parazita. Takođe, treba imati na umu da je ovo vreme kada se plave ptice razmnožavaju i ulaze bliže obali", rekao je Petar Kružić, morski biolog.

Kružić objašnjava da modrulj vrlo retko napada ljude. Opasni su samo kada ih je više, oko pet ili šest pojedinaca.

"Ovako, jedan ili dva, obično pobegnu od čoveka", dodaje on. Dakle, nema razloga za filmski strah.

Okeanografi širom sveta uveravaju da je veća verovatnoća da ćete umreti na biciklu, u avionu, u vozu ili od opekotina od sunca, udara groma, gušenja u hrani, nego da vas pojede ovaj predator.

U Jadranu pliva oko 50 vrsta ajkula. Većina se hrani planktonom, ribom, morskim pticama i rakovima poput borovnica. Ali bilo je i napada na ljude. U Hrvatskoj je u istoriji ubijeno devet kupača u njihovim čeljustima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: