Novi Ginisov rekord: Rođene desetorke, prvi put u istoriji čovečanstva

"Srećan sam, pun emocija, dobio sam sedam dečaka i tri devojčice", rekao je otac dece.

Život

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

18:37

Novi Ginisov rekord: Rođene desetorke, prvi put u istoriji čovečanstva
Ilustracija/Foto:EPA/ ADI WEDA

Gospođa Gosiam Sithol je ovim porođajem postavila novi svetski rekord, a njen suprug je rekao da su u potpunom čudu.

"Na ultrazvuku se videlo "samo" osam beba. Srećan sam, pun emocija, dobio sam sedam dečaka i tri devojčice. Ali ne mogu sada puno da pričam", rekao je Teboho Tsotetsi.

Jedan južnoafrički zvaničnik je potvrdio da je zaista rođeno deset beba u samo jednim porođajem, dok je drugi rekao da "tek trebajuda vide" decu. Slučaj desetorki već istražuje i Ginisova knjiga rekorda.

Gospođa Sithol (37) je pre šest godina već rodila zdrave blizance, a trenutno se nalazi u bolnici u Pretoriji u kojoj je u ponedeljak njenih desetero dece porođeno u 29. nedelji trudnoće i to carskim rezom. Pre mesec dana je ukratko ispričala kako se oseća, tada je mislila da je trudna sa "samo" osmoro dece.

"Jako sam se brinula, pitala sam se hoće li svi stati u maternicu, da li će preživeti? Molila sam se za njihovo zdravlje. U svakom slučaju ova deca su božje čudo", rekla je Sithol pre mesec dana.

Prema Ginsu, rekord za najviše rođenih beba samo jednim porođajem, a da su sve preživele, je osam. Taj je rekord postavljen je u SAD-u 2009. godine, ali je zapravo već "istorijski". Naime, prošlog meseca 25-godišnja Halima Kisi iz Malija rodila devetero dece, koja su navodno sva dobro i nalaze se u jednoj klinici u Maroku.

Porođaji u kojima se rađa troje ili više dece neretko se događaju kada su deca začeta veštačkom oplodnjom, ali u ovom slučaju do začeća je došlo prirodnim putem, bez medicinske pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: