NASA posle 30 godina ide na Veneru: Sonda će opet prokuvati ali...

Američka svemirska agencija NASA najavila je dve nove misije do Venere pod nazivima "Da Vinči+" i "Veritas", što će biti prva poseta Zemljinoj sestrinskoj planeti u 30 godina.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.06.2021.

10:26

NASA posle 30 godina ide na Veneru: Sonda će opet prokuvati ali...
Foto: Profimedia

Da Vinči+ će analizirati Venerinu atmosferu, a Veritas će mapirati njenu površinu, saopštila je NASA.

Za ove dve misije planira se trošak od 500 miliona dolara, a projekat će biti pokrenut između 2028. i 2030. godine.

"Cilj misije je ustanoviti zašto je Venerina površina toliko užarena, iako je prvobitno imala povoljne karakteristike za naseljavanje stanovništva, baš kao i planeta Zemlja", ističe se u zvaničnom saopštenju Nase.

Da Vinči+, koji će se sastojati od svemirske letelice i sonde, meriće sastav guste i vruće Venerine atmosfere, što bi naučnicima trebalo da pomogne da ustanove kako se razvila ova planeta.

Veritasova funkcija je iscrtavanja njene površine, kako bi se pokušala razumeti njena geološka istorija, ističe NASA.
Foto: Profimedia
Razlog zašto je Zemljina najbliža planetarna rođaka užarena jeste pojava efekta staklene bašte, koji prži Venerinu površinu na oko 470 stepeni.

Venerin "vazduh" je toliko gust da se više ponaša kao tečnost nego kao gas.

Naučnici veruju da je Venera nekad imala vodu i da je, shodno tome, bila pogodna za život pre pojave ovog efekta. Posledica toga ogleda se u isparavanju njenih okeana. Poslednja poseta 1990.

Poslednja američka misija na Veneru, letelica "Magelan", dosegla je planetu 1990. Nakon četiri godine kruženja i snimanja, Magelan je spušten na površinu kako bi prikupio podatke iz atmosfere, a zatim se rastopio.

Slična sudbina čeka "Da Vinčijevu" sondu, koja će biti spuštena na površinu. Usput bi trebalo da prikupi i pošalje uzorke o hemijskom sastavu Venerine atmosfere i pritisku i snimi fotografije visoke rezolucije.

Čak i ako preživi sletanje, očekuje se da će prokuvati za dvadesetak minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: