- Vesti -

Da li su Hari i Megan ipak bili u pravu?

Dvorska administracija britanske kraljice Elizabete II zabranjivala je zapošljavanje "obojenih imigranata ili stranaca" najmanje do kasnih šezdesetih, piše u novootkrivenim dokumentima koji će ponovo pokrenuti raspravu o britanskoj kraljevskoj porodici i rasizmu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/ STR
Foto:EPA/ STR

Princ Hari i Megan najavili svoju prvu TV seriju

U ovom dokumetu je otkriveno i da je Bakingemska palata pregovarala o kontroverznim klauzulama, koje su i dalje na snazi, da se kraljica i njeno domaćinstvo izuzimaju od zakona koji sprečavaju rasnu i polnu diskriminaciju, prenosi londonski Gardijan.

Velike promene za kraljevsku porodicu: Princ Hari i Megan Markl nisu uključeni

Ovi dokumenti su otkriveni u Nacionalnom arhivu u okviru tekućeg istraživanja Gardijana o tome kako kraljevska porodica koristi tajnu parlamentarnu proceduru, poznatu kao saglasnost kraljice, da van očiju javnosti utiče na sadržaj britanskih zakona.

Iz Bakingemske palate su odbili da odgovore na pitanja o zabrani i kada je ovo pravilo opozvano, ali tvrde da interni podaci jasno pokazuju da su ljudi iz etničkih manjina bili zapošljavani tokom devedesetih, ali da pre te decenije "nije vođena evidencija o rasnom poreklu zaposlenih".

Ministri britanske vlade su tokom šezdesetih pokušali su da uvedu zakone koji bi učinili ilegalnim svako odbijanje da se neki pojedinac zaposli po osnovu njegove rasne ili nacionalne pripadnosti, ali je kraljica Elizabeta II bila izuzeta od tih zakona o jednakosti više od četiri decenije.

Stručnjak za govor tela: "Hari i Megan su se sudržavali"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 141 idi na stranu