Prava borba na Eurosongu vodila se između - Albanaca i Srba?

Finale Eurosonga bilo je napetije nego ikad. Na samom kraju, tri države, Italija, Švajcarska i Francuska, čekale su sa nestrpljenjem da li će njihovi predstavnici doneti kući pobedu. Ali, pojedini gledaoci su na društvenim mrežama primetili i prikriveno rivalstvo između Albanaca i Srba.

Život

Izvor: S.D.

Nedelja, 23.05.2021.

12:21

Prava borba na Eurosongu vodila se između - Albanaca i Srba?
Foto: EPA-EFE/SANDER KONING / POOL

Opšte je poznato da odlučujući glasovi gledalaca ove manifestacije dolaze od dijaspore. Međutim, čini se da je ovog puta situacija bila malo drugačija.

Važećim pravilima ovog takmičenja izbegava se "susedska“ podrška učesnicima i smanjuje uticaj dijaspore na konačni rezultat. Ipak, jučerašnje glasanje žirija u Srbiji i Albaniji je možda otkrilo novi način na koji ova pravila mogu da izazovu kontroverze.
Foto: Profimedia / Vyacheslav Prokofyev/TASS
Tokom cele večeri, dok Italija nije dobila preko 300 glasova od publike, Švajcarska i Francuska su se međusobno smenjivale na prvom mestu.

Uraganke za B92.net: "Svako ima pravo na svoje mišljenje i ukus"

Gjon's Tears, predstavnik Švajcarske, dobio je 12 poena od glasova žirija iz sedam država, dok je Barbara Pravi, predstavnica Francuske, dobila najviši broj poena od osam država.

Među njima je bila i Srbija, a "najbitnijih 12" bodova iz Albanije otišlo švajcarskom predstavniku, a pojedini gledaoci misle da to nije slučajnost. Takođe, žiri iz Srbije je dodelio samo jedan poen Švajcarskoj, dok je žiri iz Albanije francuskim predstavnicima dao 10 poena.

Komentatori na društenim mrežama primećuju da ništa od ovoga nije puka slučajnost. Naime, predstavnik Švajcarske Gjon Muharemaj, koji je nastupao pod imenom Gjon's Tears, svoje korene vuče sa Balkana - sin je Albanca sa Kosova i majke Albanke.

Čak je u jednom trenutku u grin rumu pokazao dvoglavog orla, simbol albanske nacije i zastave, čime je pokazao da je ponosan na svoje poreklo. Jedan od dirljivijih trenutaka na finalu Evrovizije bilo je čitanje rezultata žirija iz Srbije, kada je maksimalnih 12 poena otišlo upravo Barbari Pravi.

Ona se, čini se, najviše radovala upravo ovim poenima, jer se unela u kameru i vikala "Deda! Deda!".

Zanimljivo je što su obe pesme na francuskom jeziku bile favoriti na ovogodišnjoj Evroviziji, s obzirom na to da pesme na maternjem jeziku retko osvoje visoke pozicije na ovom takmičenju. Svi su bili na ivici dok su se Francuska i Švajcarska smenjivale na tabeli - ali glasovi publike su odlučili da ovom nadmetanju dođe kraj.

Prvo je Finska doživela neverovatan skok nakon glasova gledalaca, dospevši na prvo mesto za tren oka. Međutim, drugom rok sastavu je bilo "suđeno" da pobedi na ovom takmičenju.

Predstavnici Italije, bend Maneskin, potpuno je pokorio Evropu svojom energičnom numerom "Zitti E Buoni", i isplivali su kao pobednici ovogodišnjeg takmičenja sa ukupno 524 poena. Odmah iza nje bila je predstavnica Francuske sa 499 poena, a Švajcarska je mogla da se pohvali trećim mestom, sa 432 glasa.

Ali, ova pobeda nije prošla bez omanjeg skandala. Nakon proglašenja pobednika na društvenim mrežama isplivao je snimak iz grin ruma, na kom se čini da frontmen pobedničkog predstavnika Italije, Damijano David, konzumira kokain. David je na pres konferenciji rekao da to nije istina, i potom se ceo bend oglasio na njihovom zvaničnom Instagram nalogu, ponovo negirajući da je David koristio drogu za vreme prenosa finala, dodajući da oni kao bend ne koriste opijate.

Naše predstanice, grupa Hurricane, završile su takmičenje na 15. mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: