I od Kine prve slike sa Marsa - misija uspešna

Rover Džurong koji je pričvršćen na lender probio je u subotu atmosferu Marsa, a Kina je prva zemlja koja je uspela uspešno da postavi tu sondu tokom svoje prve marsovske misije.

Život

Izvor: Klix

Četvrtak, 20.05.2021.

09:22

I od Kine prve slike sa Marsa - misija uspešna
Foto: Tanjug/CNSA via AP

Prva fotografija prikazuje panoramu ispred robota koji se nalazi na platformi za sletanje, dok se na drugoj sa zadnje strane vide solarni paneli rovera.

Džurong je sleteo na Crvenu planetu rano u nedelju po vremenu u Pekingu, a time je Kina postala druga država nakon Amerike koja je uspešno spustila sondu na površinu Marsa i kojom je upravljala značajan vremenski period.
Foto: Tanjug/CNSA via AP
Kineski naučnici se nadaju da će rover biti funkcionalan najmanje 90 marskovskih dana. Džurong je rover sa šest točkova, a nalazi se na lokaciji Utopia Planitia, terenu na severnoj hemisferi.

Kineski rover na Marsu dobio ime po bogu vatre

Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA) je objavila fotografije na svojoj internet stranici, kao i kratke snimke nastale u trenutku kada kapsula, koja je korišćena za ulazak u atmosferu Marsa, napušta orbiter Tjanven-1, satelit koji je nosio rover sa Zemlje.

Fotografije sa površine govore da su svi procesi nakon sletanja obavljeni bez problema. Oni uključuju razvijanje solarnih panela koji osiguravaju energiju za rover, izvlačenje antene za komunikaciju sa Tjanvenom-1, kontrolom misije u Kini, kao i pružanje rampe po kojoj će se uskoro kretati Džurong kada krene u svoju mobilnu misiju.
Foto: Profimedia
Džurong je veoma sličan američkim roverima "Spirit" i "Oportuniti" iz 2000-tih, težak je 240 kg, a na visokom jarbolu se nalaze kamere koje prave fotografije i pomažu u navigaciji. Pet dodanih instrumenata služe za istraživanje mineralogije lokalnih stena i opšte prirode okoline uključujući vreme.

Međutim, za razliku od američkih, kineski rover ima laserski alat koji omogućava procenu hemijskog sastava stena, a tu je i radar za traženje zaleđene vode ispod površine.

Kada je reč o lokaciji Utopia Planitia, veruje se da je formirana nakon udara rano u istoriji Marsa. Postoje i neki dokazi koji ukazuju da je tu nekada bio okean, a sateliti nagoveštavaju da sadrži led ispod površine.

Američki rover "Perseverance" je veći i teži, težak je jednu tonu, a sleteo je u februaru. Dva pokušaja Evrope da spusti rovere na Mars bila su neuspešna. Ipak, rover pod nazivom "Rosalind Franklin" biće poslat na Mars sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: